26050664 - helicobacter pylori - stomach

Maagklachten en de Helicobacter pylori

Heb jij last van brandend maagzuur, overmatig boeren, braken, gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en soms een vage pijn in de maagstreek?
Dan is de kans groot dat je last hebt van een zeer vervelende bacterie. Deze bacterie heet de Helicobacter pylori bacterie en komt bij een groot gedeelte van de bevolking voor. Circa 50% van de wereldbevolking is geïnfecteerd met de Helicobacter pylori. In Westerse landen komt deze infectie echter veel minder vaak voor (circa 10-20%) dan in minder ontwikkelde- en ontwikkelingslanden (circa 60-90%). Dus Marokkanen en Turken hebben hier veel meer last van.

Wat is de Helicobacter pylori?

Vroeger werd aangenomen dat in de extreem zure omgeving van je maag geen bacterien konden overleven. Dit bleek dus niet zo te zijn toen de Helicobacter pylori bacterie in de jaren ‘80 werd ontdekt. Deze geniepige bacterie nestelt zich in het slijmvlies van je maag en kan daar je leven lang leven zonder dat je dit in de gaten hebt en terwijl hij forse schade kan aanrichten. Deze bacterie kan een rol spelen bij een maagzweer en onder de juiste omstandigheden zelfs bij maagkanker. Het is onduidelijk hoe je Helicobacter pylori oploopt maar wat we wel weten is dat alleen kinderen tot vijf jaar besmet kunnen raken.

Welke klachten geeft een Helicobacter pylori?

De klachten bij een infectie met Helicobacter pylori zijn:

Overmatig boeren
Na het eten of zonder te eten constant boeren.

Pijn
De meest voorkomende klacht bij besmetting met Helicobacter pylori is pijn in de maagstreek. Kenmerkend is een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen. Deze pijn kan toenemen bij een lege maag en neemt af bij het eten van voedsel of het gebruik van een maagzuurremmer. De pijn kan uitstralen naar de rug en de hals of tussen de schouderbladen gevoeld worden.

Misselijkheid
Vaak voelen mensen zich misselijk en ervaren een opgeblazen gevoel in de buik. Ook moeten mensen soms overgeven en hebben ze een verminderde eetlust.

Reflux
Op het moment dat voeding uit de maag terugstroomt naar de slokdarm, spreekt men van reflux. Het slijmvlies van de slokdarm raakt daardoor geïrriteerd. Ook ervaart men bij reflux ervaart men een brandend, schrijnend gevoel achter het borstbeen, met een uitstralende pijn naar de rug, de schouderbladen of de hals.

Donkere ontlasting
Soms veroorzaakt een maagzweer een bloeding. Het bloed komt via de maag in de darmen terecht en uiteindelijk komt dit bloed in de ontlasting terecht. Als een maagzweer een bloeding veroorzaakt is dit te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed. In een enkel geval kan de zweer doorbreken naar de buikholte; dit wordt maagwandperforatie genoemd. Hierdoor kunnen chronische hoest- en slikproblemen ontstaan.

Maagwandperforatie
De zweer kan doorbreken waardoor er bloed in de buikholte terechtkomt. Er ontstaan dan, zeer plotseling, hele hevige buikklachten. Om ernstige complicaties te voorkomen moet er bij een bloeding of een perforatie met spoed medische hulp ingeschakeld worden.

Bron: www.darmklachten.nl

Hoe weet je dat je besmet bent?

Een infectie met de Helicobacter pylori bacterie kan op verschillende manieren worden aangetoond:
• Bloed- of ontlastingsonderzoek;
• C13-ureum ademtest;
• Gastroscopie.

Ik test mijn clienten door middel van een ontlastingstest. Deze test heeft mijn voorkeur omdat deze het minst belastend is. Je krijgt dan het materiaal, om dit onderzoek uit te voeren, mee naar huis. Je neemt verschillende stukjes ontlasting en dit gaat in een buisje. Daarna gaat dit in speciaal verpakkingsmateriaal via de post naar het laboratorium en wordt de ontlasting onderzocht. Na ongeveer een week krijg ik de uitslag en bespreek ik dit met mijn clienten.

En wat kun je er aan doen?

Als je eenmaal positief bent getest zijn er een aantal manieren om dit te bestrijden. De huisarts zal voornamelijk twee verschillende soorten antibiotica en maagzuurremmers (de zogenaamde triple-therapie) voorschrijven maar ook op natuurlijk gebied kun je de Helicobacter pylori bestrijden. Ik zal mijn top 4 van natuurlijke manieren beschrijven:

Zwart zaad
Zwart zaad, Nigella Sativa of ook wel Habbat sawda het bijzondere zaadje dat in staat is om heel veel gezondheidsproblemen te bestrijden is ook in staat om de Helicobacter pylori te bestrijden. Dit is gebleken uit een Saoedisch onderzoek, gedaan onder 88 volwassenen. Uit deze studie blijkt dat dagelijks 2 gram Nigella Sativa in combinatie met een maagzuurremmer net zo effectief is (67%) als de zogenaamde triple-therapie waarbij er twee soorten chemische medicijnen en een maagzuurremmer wordt gebruikt.
Uit een andere studie kwam naar voren dat het gebruik van Nigella Sativa in combinatie met honing goede resultaten geeft voor de behandeling van dyspepsie. Dyspepsie is een aandoening van de spijsvertering, wat zich uit in het hebben van een onaangenaam gevoel in de maag.

Broccoli
Volgens dr. Akinora Yanaka remt gekiemde broccoli sterk de groei van Helicobacter pylori en het vermindert de maagproblemen die de bacterie veroorzaakt. Hij heeft onderzoek gedaan onder 40 personen met de Helicobacter pylori bacterie. De helft van deze groep kreeg twee maanden lang iedere dag 100 gram gekiemde alfalfa en de andere groep kreeg iedere dag 100 gram gekiemde brocoli. Alhoewel de alfalfa veel op broccoli lijkt, mist de Alfalfa een stofje genaamd sulforafaanglucosinolaat. Deze lijkt een belangrijke factor te spelen. Na twee maanden werd een significante daling van de Helicobacter pylori gevonden in de broccoligroep. Ook daalde de hoeveelheid pepsinogeen drastisch. De alfalfa had geen effect. Twee maanden na het staken van de behandeling waren de waarden als voorheen. Dr. Akinori Yanaka presenteerde deze resultaten op een congres dat in 2005 werd georganiseerd door de American Association for Cancer Research.

Vitamine C
Uit onderzoek is gebleken dat als je een infectie met Helicobacter pylori behandeld met antibiotica, dat je de dosering van de antibiotica met de helft kunt verminderen als je ook vitamine C gebruikt. Dit is in 2007 onderzocht in Taiwan bij 171 mensen die besmet waren met de Helicobacter pylori. De ene groep kreeg gedurende een week 1 gram amoxicilline, 20mg Omeprazol en 500mg clarithromycine. De 2e groep kreeg ook 1 gram amoxicilline en 20mg Omeprazol. Daarnaast kregen ze in plaats van 500mg clarithromycine 250mg en 500mg vitamine C.

Na zes weken werd bekeken hoe het met de bacterieconcentratie was gesteld en werd er bepaald of de bacterie resistent was tegen antibiotica. De behandeling met toevoeging van vitamine C was even effectief als de behandeling met een dubbele dosering antibiotica.

Probiotica
De toevoeging van probiotica tijdens de behandeling voor de Helicobacter pylori lijkt veelbelovend te zijn. Uit een revieuw, die weer verschillende andere onderzoeken over dit onderwerp heeft onderzocht, is gebleken dat in alle gepubliceerde artikelen positieve effecten van probiotica zijn gemeld. Probiotica, in combinatie met antibiotica, lijkt het best te zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen is de Helicobacter pylori een geniepige bacterie die ernstige klachten en ziekten kan veroorzaken. Herken jij je in de genoemde symptomen? Laat ons je helpen om dit uit te zoeken via een ontlastingstest.

Op je gezondheid Najat Haddouch

Bestel vandaag nog jouw zwartzaad capsules: