45934663 - glass of fresh water

“Je bent niet ziek, Je hebt dorst!”

Dat we iedere dag minimaal 2 liter water moeten drinken weten we wel. Maar waarom dit zo belangrijk is weten we vaak niet. Onlangs haalde ik weer een boek uit mijn boekenkast over water. Een boek die geschreven is door Dr. Batmangehelidj, een arts van Iraanse afkomst. Volgens deze Iraanse arts is er een sterke relatie tussen lichamelijke en psychische stoornissen en uitdroging. Hij heeft verschillende boeken geschreven over het belang van het drinken van water. Zijn boek ‘Water, het goedkoopste medicijn’ is een echte aanrader.
Dr. Batmangehelidj heeft 20 jaar onderzoek gedaan naar de relatie tussen ziekten en uitdroging. Volgens hem produceert het lichaam pijn bij een tekort aan water en uiteindelijk ook ziekten. Hij vindt het een tragedie dat een droge mond het enige signaal is die mensen erkennen als uitdroging.

Hieronder een paar feitjes:
– Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75% uit water en 25% is vaste stof.
– Van onze hersenen wordt gezegd dat ze voor 85% uit water bestaan en heel gevoelig zijn voor uitdroging.
– Het verlies van water veroorzaakt een verandering van de structuur van de binnen- en buitenkant van levende wezens. Of dat nu uitdroging betreft in fruit of in een menselijk lichaam.
– Er zijn ongeveer honderd biljoen cellen in het menselijk lichaam. Afhankelijk van het gebied waar de uitdroging het ergst is wordt de meeste schade aangericht. Binnen de cellen begint het te kreukelen en de functies binnenin de cel raken aangetast. Deze aantasting van het gebied wordt weergegeven door verschillende signalen.

Tot op heden worden die signalen van uitdroging niet begrepen en ze worden behandeld als signalen van aandoeningen met een onbekende oorzaak. Hij noemt ze dan ook een groep van aandoeningen die volgens hem signalen zijn van uitdroging. Deze signalen zijn gemakkelijk te corrigeren.

Symptomen die wijzen op uitdroging zijn o.a. :
• Je moe voelen zonder redelijke verklaring
• Je prikkelbaar en angstig voelen
• Je depressief en neerslachtig voelen
• Een zwaar hoofd hebben
• Onrustig slapen (vooral bij ouderen)
• Slechte concentratie
Als het gaat om fysieke symptomen van je lichaam bij uitdroging noemt hij:
• Brandend maagzuur
• Maagpijn
• Hartkrampen
• Lage rugpijn
• Reumatische gewrichtspijnen
• Migraine
• Pijn in de darmen
• Fibromyalgie
• Eetstoornissen
Volgens dr. Batmanghelidj zijn dit de eerste signalen van uitdroging van je lichaam. Lichamelijke pijn is dus meestal een hulpkreet van het lichaam voor water. De meest voorkomende kwalen en ziekten die volgens hem kunnen ontstaan bij langdurige uitdroging zijn:
• Astma
• Overgewicht
• Trombose
• Osteoporose (botontkalking)
• Artrose (slijtage van gewrichten)
• Hartfalen
• Beroertes
• Alzheimer
• Multiple Sclerose
• Kanker

Je ziet dus dat het heel belangrijk is om voldoende water te drinken. Maar je kunt je lichaam ook op andere manieren hydrateren. Naast het drinken van water zijn er ook voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij hydratatie en om uitdroging te voorkomen.

Eenvoudige voedingsmiddelen die helpen bij hydratatie

Je kunt uitdroging voorkomen door ervoor te zorgen dat je voldoende vloeistoffen uit je eten en drinken haalt. Je hoeft geen dure of populaire elektrolyten drankjes of shakes te kopen om gehydrateerd te blijven.

Je weet dat je acht glazen water per dag nodig hebt, maar soms is het makkelijker om je water met deze voedingsmiddelen te eten in plaats van het te drinken:

1. Komkommer. Deze populaire groente bestaat voor ongeveer 96 procent uit water en kan je helpen om gehydrateerd te blijven.

• Je kunt plakjes komkommer gedurende de dag snacken. Dips zoals hummus kunnen het eten van deze groente nog leuker maken.

• Komkommersoep is een andere optie die geweldig smaakt en je voldoende vocht biedt.

2. Selderij. Het vochtgehalte van selderij wordt op 95 procent geschat. Je kunt stengels bleekselderij toevoegen aan je snacks voor een snelle hydratatie of je kunt selderij verwerken in je maaltijden.

• Hoewel het niet veel calorieën bevat, levert selderij vocht en belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A en K.

3. IJsbergsla. Deze sla kan een slechte reputatie hebben vanwege de slechte voedingswaarde, maar het vochtgehalte is maar liefst 95 procent.

• IJsbergsla is een populaire aanvulling op salades, maar dit is niet de enige manier om ervan te genieten. Je kunt het gebruiken als een wrap in plaats van brood of tortilla’s. Je kunt deze sla ook eten door het fijn te hakken en toe te voegen aan gekookte gerechten zoals stoofschotels.

4. Tomaten. Tomaten bestaan voor ongeveer 94 procent uit water. Alle variëteiten van tomaten, met inbegrip van druiven en kersen, zullen bijdragen aan je hydratatie.

• De kleinere rassen van tomaten kunnen worden gegeten als een snelle snack. De grotere rassen kunnen worden gesneden voor salades en sandwiches. Je kunt ook tomatensoep maken en die gekoeld in plaats van warm eten.

5. Watermeloen. Groenten zijn niet de enige voedingsmiddelen die je gehydrateerd kunnen houden. Fruit zoals watermeloen is ook een gemakkelijke manier om vocht binnen te krijgen.

• Het vochtgehalte in watermeloen is ongeveer 91 procent. Geniet van verse watermeloen of voeg het toe aan een fruitsalade. Je kunt het ook blenden om een unieke smoothie te maken.

6. Broccoli. Met een vochtgehalte van 90 procent, is broccoli een geweldige groente om je gehydrateerd te houden en te zorgen dat je vezels en belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

7. Sterfruit. Als je iets exotische wilt proberen om gehydrateerd te blijven, overweeg dan sterfruit. Deze vrucht heeft een vochtgehalte van 91 procent. Sterfruit is een heerlijke manier om je fruitsalade nog leuker te maken.

8. Aardbeien. Aardbeien bestaan voor ongeveer 91 procent uit water. Dit populaire zomerfruit kan aan salades worden toegevoegd of zo worden gegeten. Je kunt er ook smoothies en shakes van maken.

9. Babywortelen. Babywortelen bevatten meer water dan gewone wortelen want ze bestaan voor ongeveer 90 procent uit water. Ze zijn gemakkelijk in te pakken en mee te nemen, zodat je gedurende de dag gehydrateerd kunt blijven.

• Babywortelen en dips lijken op een natuurlijke wijze samen te gaan. Misschien wil je dips zoals guacamole proberen. Je kunt het voor een heerlijke traktatie ook proberen met cacaou dips.

Uitdroging kan met eenvoudige stappen, zoals het eten van meer voedingsmiddelen die je van nature hydrateren, worden voorkomen. Deze voedingsmiddelen kunnen je op een eenvoudige manier gehydrateerd houden.

Lieve mensen, ik streef naar een gezonde ummah. Jij ook? Deel dan dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *