Overal ter wereld worden er in graven en andere archeologische opgravingen oude granen gevonden. Ze groeien echter nog steeds en bieden vele voordelen voor de gezondheid.

granen-hijama

Het is gemakkelijk om oude granen toe te voegen aan je dieet om je gezondheid te versterken.

Koop deze granen bij je plaatselijke supermarkt, natuurvoedingswinkel of online:

1. Teff. Dit kleine graan bestaat al eeuwen en is populair in Ethiopië. Het bevat veel eiwitten, vezels, ijzer en calcium.

• Dit oude graan kan je helpen om gewicht te verliezen omdat het de honger langer in bedwang kan houden. Het kan ook helpen bij het beheren van diabetes door het beheersen van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Daarnaast heeft het een laag verzadigd vetgehalte en een nootachtige smaak.

• Je kunt koken, stomen of bakken met teff. Het graan is populair in brood en pannenkoekmixen. In Ethiopië gebruiken ze teff om injera, een soort zuurdesem brood mee te maken.

2. Indiaans rijstgras. Dit graan wordt gevonden in de Verenigde Staten en is populair onder de Amerikaanse Indianen.

• Indiaans rijsgras is een wilde plant die gevonden kan worden in de het zuidwesten van het land. Het heeft hoge niveaus van eiwitten en vezels. De smaak wordt vaak vergeleken met tarwe vanwege de overeenkomsten.

• Indiaans rijstgras wordt meestal verwerkt tot meel en kan worden gebruit voor brood.

3. Spelt. Dit graan wordt vaak vergeleken met tarwe, maar het heeft meer voedingsstoffen en een zoete, nootachtige smaak. Speltmeel is een veelgebruikt substituut voor tarwemeel, dus je kunt het gebruiken om brood van te maken.

• Spelt bevat veel niacine, ook bekend als vitamine B3 en helpt de energieniveaus op peil te houden. Niacine kan ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. Spelt bevat ook belangrijke mineralen zoals ijzer, koper, zink en andere.

• Spelt bevat mucopolysacchariden, wat complexe koolhydraten zijn, zodat het lichaam het graan na het eten langzaam verteert. Dit geeft je langer een verzadigd gevoel.

• Spelt bevat ook plantaardige lignanen die zijn gekoppeld aan het voorkomen van kanker en tumoren.

4. Farro. Dit oude graan heeft een nootachtige smaak en bevat meerdere voedingsstoffen. Het bevat ook een grote hoeveelheid ijzer en eiwitten.

• Farro heeft complexe koolhydraten om je langer verzadigd te houden en een speciaal soort koolhydraten, cyanogenische glucoside, die kunnen bijdragen aan de versterking van het immuunsysteem. Farro bevat ook vezels waarvan studies hebben aangetoond dat ze het cholesterol kunnen verlagen.

• Farro kan de rijst in je recepten vervangen. Ook kan het worden toegevoegd aan soepen.

• Farro heeft na bereiding een stevige structuur, zodat het kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan salades. Je kunt zelfs het graan tot gehaktballen rollen of in andere vleesgerechten gebruiken. Het kan ook worden gecombineerd met pasta of gestoomde groenten voor een unieke maaltijd.

5. Amaranth. Dit oude graan bevat lysine, een aminozuur dat vaak ontbreekt in granen en het biedt essentiële eiwitten. Het bevat ook vezels en ijzer.

• Amaranth heeft kankerbestrijdende en anti-inflammatoire eigenschappen. Het helpt ook bij de bestrijding van chronische gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Het kan ook helpen om je cholesterol en hoge bloeddruk te verlagen.

• Amarant kan worden gebruikt om pap van te maken, zodat het ontbijtgranen en havermout kan vervangen. Indien het eerst wordt geroosterd, kan het ook worden gebruikt als een topping voor soepen, salades of andere gerechten. Amarant kan worden gebruikt als een bindmiddel voor soepen of kan rijst vervangen in recepten. De nootachtige en geroosterde smaak van amarant maakt het gemakkelijk om het te gebruiken in puddingen.

Oude granen hebben meerdere voordelen voor de gezondheid en zijn gemakkelijk toe te voegen aan maaltijden of snacks. Ze zijn voor mensen over de hele wereld een belangrijke bron van mineralen en vitaminen.