49859595 - iq plus eq equal successBoost de emotionele intelligentie van je kind.

Uit studies blijkt dat emotionele intelligentie veel belangrijker is dan een hoog IQ omdat het een directe relatie heeft met geluk en succes. Het hebben van een hoge mate van intelligentie kan juist lastig zijn in het dagelijkse leven door het gebrek aan emotionele intelligentie.

Het verhogen van de emotionele intelligentie van je kind is een van de belangrijkste taken als ouder.

Mensen met een hoger niveau van emotionele intelligentie hebben vaak een meer bevredigende baan en een sterkere relatie met meer voldoening.

Emotionele intelligentie heeft vijf componenten:

 1. Het zelf reguleren van emotionele toestanden. Een emotioneel gezond iemand kan zijn emoties succesvol onder controle houden.
 1. De mogelijkheid om jezelf te motiveren. Op je doel blijven focussen en op je pad blijven ondanks allerlei afleidingen en twijfel is een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie.

 2. Empathie voor anderen. Dit omvat de mogelijkheden om gevoelens en emoties in anderen te herkennen en te kiezen voor een passende reactie.

 3. Onderhouden van relaties. Dit aspect heeft betrekking tot het oplossen van conflicten, en het handelen hierbij en vervolgens hetzelfde te ontvangen van anderen.
 1. Het is belangrijk om je eigen emoties en gedachten te kennen, en hier los van je eigen keuzes te maken.

Deze vijf kwaliteiten zijn belangrijk op alle aspecten in het leven. Net zoals een kind leert te lezen of te rekenen is het belangrijk om te leren, hoe om te gaan met emoties. Bij jezelf en bij anderen.

Deze strategieën kunnen je helpen de emotionele intelligentie van je kind te verhogen.

 1. Leer je kind alle emoties te herkennen en ze te labelen. Wie houdt er niet van om inzicht te hebben in hetgeen er met je gebeurt? Door dit te doen geeft je je kind inzicht op de betreffende emotie.
 • “Je bent erg enthousiast over kerstmis.”
 • “Je bent verdrietig dat je niet naar buiten mag en kan spelen.”
 1. Help je kind om te gaan met stress. Sommige kinderen huilen, terwijl anderen de eenzaamheid opzoeken. Jou kind slaat misschien een zus of broer met een stuk speelgoed. Wij hebben allemaal onze manieren om met oncomfortabele emoties om te gaan.
 • Label de emotie in plaats van te reageren op het gedrag.
 • Je kind zal dan meer inzicht krijgen in de emotie.
 • Stimuleer je kind om negatief gedrag anders aan te pakken.
  Dit is een effectieve manier om een kind hun emoties op te laten merken en het negatieve gedrag.
 1. Stimuleer je kind om zijn emoties te delen. Als je kind boos, bang of nerveus is moedig hem aan om hierover te praten. Je kunt misschien een vergelijking trekken met toen jezelf ook een kind was.
 • Het geven van voorbeelden kan uw kind een breder perspectief geven.
 • Door over de emoties te praten geeft u de mogelijkheid om de emoties te laten verwerken, dit is beter dan ze te onderdrukken.
 1. Stimuleer probleemoplossend gedrag wanneer de emoties hoog oplopen. Leer je kind dat bij sterke emoties het een teken is dat hier iets aan gedaan moet worden indien mogelijk. Het is effectiever om aan een oplossing te werken dan om kwaad te worden.
 • “Wat is er? Hoe kunnen we het beter maken?”
 • “Weet je waarom je huilt? Wat zou je laten stoppen met huilen?”
 1. Wees een voorbeeld met betrekking tot emotionele intelligentie. Kinderen leren veel verschillende dingen door het observeren van hun ouders, en hoe hun omgaan met de wereld. Wees een goed voorbeeld.
 • Er zijn vele uitstekende boeken over emotionele intelligentie. Verdiep jezelf hierin en leer je eigen emotionele intelligentie te verbeteren. Je kind en jij zelf zullen hiervan enorm profiteren.