9650032 - young male with sprained ankle isolated on white background

Pas geleden kwam ik een artikel tegen van dr. Mirkin. Deze sportarts en bestseller auteur heeft in de sportwereld een term geïntroduceerd. Jarenlang promootte hij zijn RICE-therapie. Dit staat voor rest, ice, compression and elevation in geval van sportblessures. Na onderzoek is hij hierop teruggekomen en raadt hij dit juist af. Als jij je lichaam bezeert dan treden er allerlei mechanismes in werking. Ons zelfhelend vermogen treedt in werking en zal er alles aan doen om het beschadigde gebied zo snel mogelijk te helen. Je lichaam gaat hulptroepen inzetten om het bezeerde of beschadigde gebied te herstellen. Dit kan ertoe leiden dat je ontstekingsreacties krijgt waardoor het gebied dikker kan worden en warm kan aanvoelen. Dit betekent niet dat je een infectie hebt of krijgt maar het is simpelweg een reactie van je lichaam om het weefsel dat beschadigd is te herstellen. De cellen die een soort ontstekingsreactie geven heten macrofagen. Deze macrofagen zien eruit als een soort Pacman en zijn in staat om tussen en in de cellen te kruipen waar ze alles opeten wat daar niet hoort. Ook laten zij bepaalde stoffen vrij (IGF-1) die in staat zijn om het beschadigde weefsel te helen. En nu komt het! Als wij ijs op bijvoorbeeld een beschadigde of bezeerde enkel leggen, dan kan het zo zijn dat het iets minder pijnlijk aanvoelt maar het helingsproces wordt hierdoor gehinderd, want je lichaam laat het stofje IGF-1 niet vrij.

IJs belemmert het helingsproces
Op het moment dat je ijs op het bezeerde lichaamsdeel aanbrengt dan gebeuren er twee dingen. Je lichaam laat het stofje IGF-1 niet vrij en door de kou schieten je vaten in dat gebied in een gesloten stand. Dat betekent dat de bloedsomloop wordt afgesloten, terwijl de bloedsomloop juist belangrijk is om je cellen te helen. Je vaten in dat gebied blijven voor een aantal uur gesloten. Dit kan er zelfs toe leiden dat er onherstelbare schade aan de zenuwen wordt aangebracht of dat het weefsel zelfs afsterft.

Symptomen van zenuwbeschadiging zijn: scherpe of stekende (chronische) pijn, dof gevoel, branderig gevoel, tintelingen of kan zelfs in sommige gevallen leiden tot amputatie. Ook is het zo dat bij beschadiging van het weefsel de hele kleine, dieper gelegen vaatjes beschadigd raken. Dan komt er bloed vrij en zien we blauwe plekken. Als je vaten ineens afgesloten raken door een ijspakking dan kan dat bloed als het ware in die vaten blijven zitten.

Mag ik dan wel pijnstillers gebruiken?

Pijn en ontstekingsreacties zijn signalen van je lichaam om te laten weten dat je zelfhelend vermogen hard aan het werk is. Als jij pijnstillers of ontstekingsremmers, zoals ibuprofen gaat innemen, dan onderdruk je deze symptomen en je zelfhelend vermogen. Dit leidt ertoe dat het genezingsproces veel langzamer zal gaan. Dus gebruik deze liever niet.

Wat dan wel?

Volg de sunnah!

Jaabir ibn Abdullah leverde over dat de boodschapper van zijn paard was gevallen en zijn enkel verstuikt had. De profeet (vrede zij met hem) liet hijama uitvoeren op zijn voet om de kneuzing te helen. [Saheeh Sunan ibn Maajah (2807)].

Hijama zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt verbeterd en dat is juist wat er moet gebeuren om het zelfhelende vermogen te helpen en de genezing wat sneller te laten verlopen. Ook kunnen we met hijama het bloed, wat in die kleine haar vaatjes zit, door het vacuüm naar de oppervlakte zuigen waardoor de pijn veel minder wordt. Wij krijgen regelmatig mensen die, jarenlang na een verstuiking of kneuzing, pijn zijn blijven houden op die plekken. Na een aantal hijama-behandelingen zal dit met de wil van Allah verdwijnen.

© Najat Haddouch

 

Bronnen: (Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc, published online Feb 23, 2014).

Why Ice Delays Recovery

4 reacties

  1. Lieve Najat,
    Sta te kijken van je artikel. Met name omdat ik twee kinderen thuis heb , zoon ban 14 en dochter van 12. Beiden heel vaal last van enkel blessures door hun sport. Het zijn fanatieke sporters, hebben een doel en die blessures zijn vaak erg vervelend omdat ze dan niet meer mee kunnen met hun team. Mijn vraag is: is elhijama ook voor kinderen geschikt ? Zo ja, in welke mate ?

    1. Salaam alaikoum Asma,

      Cupping is zeker geschikt voor kinderen met dit soort klachten. Ik heb er in ieder geval goede resultaten mee geboekt. Pas nog een jongen die al een jaar last van zijn knie had.Zijn knie was ook gezwollen. Ook door een sportblessure. Hij heeft nu geen pijn meer en de zwelling is nu veel minder. Dus je kunt het zeker proberen. Liefs Najat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *