blik cola met suiker

Als het lekker warm is dan ben je sneller geneigd om een lekker koud glas drinken te pakken. Vaak is dit in de vorm van frisdrank maar ook de consumptie van fruitsapjes, energiedrankjes en vitaminewater is over de hele wereld gestegen. Toch kun je dit beter niet doen. Van frisdrank weten de meesten wel dat het vanwege de flinke hoeveelheden suiker heel slecht voor je tanden en je gewicht is. Maar wist je ook dat het drinken van teveel frisdrank serieuze gezondheidsproblemen kan geven? Het maakt daarbij niet uit of het suikerhoudende of light frisdranken zijn. Welke gezondheidsproblemen kan frisdrank geven? Dit kun je allemaal in het volgende artikel lezen.

1.Diabetes Type 2. Het dagelijks consumeren van één of twee suikerrijke drankjes verhoogt het risico op diabetes Type 2 met 26%. De hoge suikerpieken in je bloed kunnen er namelijk toe leiden dat je pancreas je lichaam niet voldoende van insuline kan voorzien waardoor het suikergehalte in je bloed te hoog blijft.

2.Onvruchtbaarheid. Wist je dat wij door het drinken uit blikjes de toxische stof bisphenol A (BPA) binnenkrijgen? Deze toxische stof is als laagje aangebracht in de blikjes. BPA wordt in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartproblemen, hormoonverstoringen en onvruchtbaarheid. Als je een kinderwens hebt dan kun je deze stof maar beter zoveel mogelijk vermijden.

3.Kanker. De caramelbruine kleur in bijvoorbeeld sojasaus maar ook in cola’s wordt verkregen door een proces waarbij er met name twee stoffen (2-MI en 4-MI) worden gevormd die gelinkt kunnen worden aan long-, lever- en schildklierkanker. Van 4-MI is 16mcg per dag toegestaan terwijl een fles cola veel meer bevat dan de toegestane hoeveelheid.

4.Magnesium tekort. Magnesium is een mineraal dat verantwoordelijk is voor heel veel verschillende processen in ons lichaam. Met name het hart, de spieren en de nieren hebben dit mineraal hard nodig. Daarnaast speelt magnesium ook een rol in het detoxificatie proces. Helaas zit er in frisdrank vaak cafeïne en dit zorgt voor een opname blokkade van magnesium. Daarnaast is cafeïne ook nog eens vochtafdrijvend. In plaats van jezelf te hydrateren en je vochtgehalte tijdens de warme dagen aan te vullen droog je jezelf juist uit. Het gevolg daarvan is dat je lichaam de broodnodige vitaminen en mineralen niet goed kan opnemen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat je tekorten krijgt, wat je gezondheid geen goed doet.

5.Hartproblemen. Het drinken van meer dan een frisdrank per dag heeft flinke gevolgen. Volgens een onderzoek waarbij er gedurende vier jaar bijna 9000 mensen zijn onderzocht werd duidelijk dat het drinken van meer dan één frisdrank per dag een flinke toename, 48% hoger risico, op een Metabool syndroom gaf. Een Metabool syndroom is de naam die gegeven wordt aan een geheel van symptomen die voorkomt bij een persoon. De belangrijkste kenmerken van een Metabool syndroom zijn: een verstoorde glucose-intolerantie, hoge bloeddruk, afwijkingen in cholesterol- en lipiden (vetten) spiegels en centraal overgewicht (ophoping van vet rond het middel en de organen in de buikholte). Dit alles tezamen zorgt voor een hoger risico op hartproblemen.

6.Overgewicht. Het drinken van frisdrank heeft, met name bij kinderen, gezorgd voor overgewicht. Het drinken van light producten helpt daar niet bij. Integendeel. Hoe meer light producten je drinkt hoe meer risico je hebt op overgewicht. Uit een studie is duidelijk naar voren gekomen dat het drinken van meer dan twee frisdranken per dag kan leiden tot 500% meer buikvet.

Zoals je hebt kunnen lezen is frisdrank een slechte keuze en kan het je gezondheid serieus schaden. Als je gewend bent om veel frisdrank te drinken probeer dit dan te verminderen. Pak eens wat vaker een glas water. Ook hieraan kun je allerlei smaakjes toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld citroen en munt aan je water toevoegen. Er zijn zoveel mogelijkheden die beter voor je zijn.

Ik wens jou een gezond en gelukkig leven. Wens jij dit ook je dierbaren toe? Deel dan dit artikel.

Najat Haddouch