32505820_s

Vorige week woensdag hebben tijdens een conferentie 28 Europese bewindslieden in Amsterdam gesproken over antibioticaresistentie. Europese landen gaan met elkaar de strijd aan tegen antibioticaresistentie. Bekeken wordt of landen samen nieuwe antibiotica of alternatieven voor antibiotica kunnen ontwikkelen. Bron: Nu.nl

Wat is antibioticaresistentie?

Wij komen steeds in aanraking met bacteriën. Normaal gesproken is ons immuunsysteem goed in staat om deze bacteriën te bevechten. Als ons immuunsysteem wat zwakker is, dan kunnen we van deze bacteriën ziek worden.  Vaak krijg je dan van de huisarts antibiotica om weer beter te worden. Het probleem is dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Dit komt omdat we het te vaak voor redelijk kleine gezondheidsproblemen gebruiken en door het overmatige gebruik van antibiotica in de veehouderij. Wij krijgen op deze manier veel te veel antibiotica binnen. Het gevolg is dat hierdoor steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica en deze niet zal aanslaan als het echt nodig is bij ernstige ziektes. Je wordt dan antibioticaresistent.

Waarom is dat een probleem?

Je kunt je voorstellen dat als antibiotica niet meer aanslaat je ernstige ziektes niet meer kunt behandelen. Dus wanneer je echt antibiotica nodig hebt zal het niet werken. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Een manier waarmee je antibioticaresistentie zou kunnen voorkomen is om, als dit niet noodzakelijk is, zo min mogelijk antibiotica te gebruiken. Je kunt beter je immuunsysteem met natuurlijke middelen versterken. Hieronder een gouden greep met tips.

  1. Rauwe honing

Rauwe honing, die dus niet verhit is geweest, is wat mij betreft het beste antibioticum. Niet voor niets wordt in de Koran honing genoemd (De bij 16.69) en in diverse ahadith. Naast de zeer sterke antibacteriële eigenschappen heeft het ook een positief effect op huidproblemen, waaronder brandwonden. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar honing en de positieve uitkomsten zijn er te veel om op te noemen. Het werkt in feite bijna hetzelfde als een breed-spectrum antibiotica. Zelfs de helicobacter pylori bacterie (een bacterie in de maag) is niet bestand tegen honing. Honing is in staat om een bacterie, op diverse niveaus, te bevechten waardoor de bacterie niet resistent kan worden. Om je een immuunsysteem een boost te geven kun je gelijke delen honing met gelijke delen kaneel mengen. Neem hier dagelijks een lepel van.

  1. Gember

Ook gember wordt genoemd in de Koran. Ondertussen is het wel duidelijk dat gember ingezet kan worden bij heel veel verschillende ziekten. Volgens onderzoeken heeft gember zelfs anti-kanker eigenschappen en is het in staat om de gevaarlijke MRSA-bacterie tegen te gaan. Je kunt van verse gember thee zetten en deze dagelijks drinken. Rasp een stuk gember ter grootte van je duimnagel. Giet hier kokend water over en dek het af. Laat het tenminste 10 minuten trekken en drink het daarna op.

  1. Knoflook

Knoflook is een natuurlijk antibioticum. Met name de stof alline is in staat bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan. Je kunt knoflook rauw eten of in licht gekookt voedsel. Het beste is om deze te pletten voor je het gebruikt.

  1. Kurkuma of geelwortel

Kurkuma, curcuma, koenjit, haldi of ook wel curcuma longa is familie van de gember. De laatste jaren is er ontzettend veel geschreven over deze bijzondere wortel. Het heeft een krachtige antibacteriële maar ook een ontstekingsremmende werking. De werkzame stof is curcumine. Gemixt met zwarte peper is de stof 2000 keer sterker en wordt het beter opgenomen door het lichaam.

  1. Oregano

Oregano werkt ontstekingsremmend, schimmelwerend, antibacterieel en is actief tegen parasieten. Uit een studie is gebleken dat oregano olie effectief is tegen bacteriën die antibioticaresistent zijn. Met name de stof carvacrol is net zo goed als chemische antibiotica.

Om onze gezondheid te behouden of te bevorderen moeten wij de juiste kennis hebben. Geef deze kennis door en deel dit bericht met je dierbaren.

Najat Haddouch

Bronnen:

http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2014/march/honey-is-a-new-approach-to-fighting-antibiotic-resistance-how-sweet-it-is.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21859350

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1286457999800033