31259821_s

De profeet SAWS gebruikte naast de hijama en roqyia ook kruiden om geneeskunde toe te passen.

Zolang we hier op deze planeet zijn, vertrouwen mensen al op kruiden, vanwege hun smaak en geneeskrachtige werking. Door de jaren heen leidde mondelinge overlevering tot een verzameling van kruidenkennis, die van generatie op generatie werd doorgegeven.

Zelfs degenen die sceptisch staan tegenover het gebruik van kruiden bij het behandelen van ziekten, weten dat veel moderne medicijnen zijn afgeleid van kruiden. Bijvoorbeeld aspirine. Deze alledaagse pijnstiller is gemaakt van salicylzuur, een bestanddeel dat uit spirea en wilgen is geïsoleerd. Maar wanneer de werkzame ingrediënten zijn geïsoleerd gaan alle modulators (wellicht tegen bijwerkingen) en versterkers, die de plant van nature heeft, verloren. Vaak is het beter om het kruid inclusief alle eigenschappen te gebruiken, dan een medicijn met slechts 1.

Dit, samen met het gevoel dat medicijnen te veel giftige stoffen bevatten, leidt ertoe dat velen van ons zich weer wenden tot natuurlijke medicijnen. Onderzoek overal ter wereld bevestig – en er worden vele nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van- dit medicinaal gebruik van planten. De wetenschap komt weer terug bij het begin en voor kruiden is de toekomst rooskleuriger dan ooit.