28822419_s

 

“Wat kan ik doen om mijn psoriasis te verminderen?” Ik neem hiervoor zware medicijnen in, maar dat wil ik eigenlijk niet meer. Zijn er ook alternatieven? Deze vraag krijg ik regelmatig in mijn praktijk te horen.

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische, auto-immuunziekte van de huid. Typische kenmerken zijn rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms ook pijn. De overmatige huidschilfers worden veroorzaakt door een overproductie van de cellen als gevolg van een ontsteking in de huid. Een auto-immuunziekte ontstaat als het immuunsysteem verkeerde signalen zendt en in dit geval naar de huid. Hierdoor gaat je huid 6 tot 9 keer sneller dan normaal cellen aanmaken. De huid van gezonde mensen vernieuwt zich elke 26 tot 27 dagen, terwijl dat bij psoriasispatiënten in 6 tot 7 dagen gebeurt. Geschat wordt dat 2-3% van de Nederlandse bevolking aan psoriasis lijdt, dat zijn meer dan 300.000 mensen. Dit percentage is wereldwijd ongeveer hetzelfde. (http://www.psoriasis-fn.nl/).

Psoriasis zie je meestal als afgebakende plekken op ellebogen, benen, hoofdhuid en onderrug. Het kan in principe over je hele lichaam uitbreken. Dus ook op vinger- en teennagels of de genitaliën. Omdat het aan het uiterlijk te zien is en de jeuk ondraaglijk kan zijn is het een hele vervelende aandoening.

Behandeling:

Reguliere behandelingen bestaan vaak uit medicijnen, crèmes, zalf, tabletten, capsules of injecties. Deze medicijnen kunnen zwaar zijn en veel bijwerkingen hebben.

Hoe kun je psoriasis op een natuurlijke manier genezen?

Psoriasis wordt vaak gelinkt aan een gluten-intolerantie. Gluten zijn eiwitten die met name voorkomen in granen en tarwe. Het komt ook voor in andere producten waardoor het lastig is om gluten te vermijden. De link tussen een gluten-intolerantie en psoriasis is nog niet helemaal duidelijk, maar er is een groep mensen die last heeft van een gluten-intolerantie en daardoor ook meer last hebben van psoriasis.

Drie belangrijke zaken die deze auto-immuunziekte kunnen veroorzaken of verergeren zijn:

Om de oorzaak van deze psoriasis aan te pakken zul je dus deze zaken moeten elimineren om zo je lichaam in balans te kunnen brengen. Pak de oorzaak aan en je klachten zullen verbeteren of verdwijnen. Met dit in gedachte kun je iedere klacht of aandoening aanpakken. Hieronder mijn top 5 om psoriasis te verbeteren.

  1. Eet zo veel mogelijk ontstekingsremmend. Dit zijn o.a. vette vis voor de omega 3 vetten, blauwe bessen, groene groenten en noten. Je kunt ook dagelijks gemberthee maken en deze drinken. Aan de andere kant betekent het dus ook om zo min mogelijk voedingsmiddelen te consumeren zoals gluten en zuivelproducten, die een ontsteking juist kunnen verergeren. Bak je eten niet in zonnebloemolie maar liever in kokosvet.
  2. Laat je testen op een zware metalen toxicatie. Deze kunnen een auto-immuunziekte verergeren en dus ook je psoriasis. Dit kan op een vrij simpele manier door middel van een haartest. Vraag hiernaar bij je eerstvolgende behandeling.
  3. Breng je darmflora weer in balans. Je darmen spelen een ontzettend belangrijke rol bij aandoeningen en dus ook bij huidziekten. Een lekkende darm kan psoriasis veroorzaken. Je zult daarom aandacht moeten besteden aan je darmen. Er zijn vele middelen en manieren om deze weer optimaal te laten functioneren. Natuurlijk moeten deze wel toegespitst zijn op jouw persoonlijke situatie.
  4. Reduceer stress. Onderzoeken wijzen uit dat stress een psoriasis aanval kan uitlokken en deze ook langer kan laten duren. Elimineer stressvolle zaken uit je leven, bid op tijd en doe aan dhikr.

Zorg voor voldoende slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen met psoriasis vaker slaapproblemen hebben. Zorg daarom voor een goede, islamitische slaaphygiëne zoals op tijd naar bed gaan, geen elektronica die straling veroorzaken in de slaapkamer, niet op je mobiele telefoon of laptop kijken vlak voor het slapen gaan en volg de sunnah omtrent het slapen.

Er zijn vele handelingen bekend die de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) uitvoerde voordat hij ging slapen. Zo reciteerde hij Surah Al-IglasSurah Al-Falaq en Surah An-Nas in zijn handen, blies erin en ging met zijn handen over zijn lichaam, beginnend bij zijn hoofd. Deze handelingen herhaalde hij drie keer. Ook droeg hij de mensen op om ayat al-koersie te reciteren voor het slapen gaan, om zo bescherming te krijgen tegen shaytan. Tevens zijn er verschillende smeekbeden die men kan reciteren.

Allahoemma innaka galaqta nafsie wa anta tawaffaahaa, laka mamaatoehaa wamahyaahaa, in ahyaytahaa faahfazhaa, wa in amattahaa faaghfir laha. Allaahoemma innie as-aloeka l-3aafiyah.

Betekenis van de dua

O Allah, U heeft mijn ziel geschapen en U neemt haar terug. U heeft de macht over haar dood en over haar leven. Als U haar levend houdt, bescherm haar en als U haar doodt, vergeef haar. O Allah, ik vraag U (om een goede) gezondheid. (bron: www.duakracht.nl).

  1. Gebruik appelazijn om de jeuk te verlichten. Deze kun je op wattenschijfje aanbrengen om daarmee alle psoriasis plekken te behandelen. Het liefst tweemaal per dag. Om de geur tegen te gaan kun je de appelazijn afspoelen als deze is opgedroogd. Als de huid open is dan kun je beter geen appelazijn gebruiken. Het resultaat moet anders binnen een paar weken te zien zijn.

 

Heb jij last hebt van psoriasis? Welke natuurlijke middelen hebben jou het meest geholpen? Deel dit met ons.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *