Groenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Vaak worden deze groenten uit andere landen gehaald of worden in kassen gekweekt. Buiten het feit dat dit niet milieu vriendelijk is en dat seizoensgroenten beter smaken, ben ik van mening dat het niet de bedoeling is om op deze wijze te eten. Allah swt heeft ons bepaalde groenten en fruit gegeven  in bepaalde seizoenen. Seizoensgroenten bevatten precies de vitaminen die je in dat seizoen het beste kan gebruiken.  Nu heb je bijvoorbeeld Andijvie, bloemkool, broccoli, pompoen en rode bieten.

Zelf ben ik gek op rode bieten dus daar ga ik het vandaag over hebben. Rode bieten zitten vol met vitaminen en antioxidanten. Veel mensen eten alleen de biet zelf en gooien het blad weg. Dit terwijl het blad ook een rijke bron van kalium, calcium, ijzer en vitamine C is. Er zijn een aantal ahadith waarin de rode biet genoemd wordt.

Ummul Manzar leverde het volgende over:  De Profeet, vrede zij met hem, kwam samen met Ali Ra  naar ons huis. We hadden dadels en deze werden hun aangeboden. Beiden aten van de dadels. Toen Ali (Ra) daar een beetje van at zei de Profeet vrede zij met hem, “Je bent onlangs hersteld van ziekte, je bent nog zwak, eet er niet meer van. Daarom bereidde de vrouw een gerecht met Talbina en rode bieten. De Profeet vrede zij met hem zei toen tegen Ali ra, “eet er van, het is beter voor jou”.  (Ibn-e-Maja, Sanad-e-Ahmed, Tirmizi)

Hieronder meer redenen om rode bieten te eten.

Detox

Bieten kunnen je helpen bij een detox. Ze bevatten namelijk de stof betalaïnen die in staat is afval in je bloed met andere moleculen te binden en deze uit je lichaam af te voeren. Bieten worden voornamelijk gegeten om je lever en bloed te verschonen..

Sportprestaties verbeteren.

Rode bietensap is erg populair bij duursporters omdat het je prestatie vermogen met 16% kan doen toenemen, rode bieten zitten namelijk vol met nitraten. Deze wordt in het lichaam omgezet in nitriet en NO(stikstofmonoxide). Deze verwijden de bloedvaten en herstellen schade in de bloedvaten.  Ook wordt daar waar te weinig zuurstof aanwezig is voor een betere bloedtoevoer gezorgd. Hierdoor kun je het sporten langer vol houden.

Bij een hoge bloeddruk

Het drinken van rode bietensap zou je bloeddruk wel eens heel snel kunnen verlagen. In een onderzoek werd duidelijk dat het drinken van 1 glas rode bietensap je bloeddruk met een 4 tot 5 punten kan verlagen.

Bij haar problemen

Rode bieten bevatten Silica. Deze stof is belangrijk bij de productie van haar en nagels. Het eten van Rode bieten kan dan ook voor gezonder, voller haar en gezondere nagels zorgen.

Tegen bloedarmoede en vermoeidheid

Rode bieten bevatten erg veel ijzer. Hierdoor wordt de productie van hemoglobine in het bloed gestimuleerd. Ook wordt ijzer uit rode bieten beter opgenomen dan uit ijzer tabletten.

 Tegen Kanker

Rode bieten bevatten ontzettend veel antioxidanten en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat rode bietensap tumorgroei en het risico op prostaatkanker verminderd.

Alles wat van Allah swt komt is genoeg om onze gezondheid te behouden of te bevorderen. We hoeven er alleen maar gebruik van te maken. Net zoals het toepassen van de tips in mijn nieuwsbrieven. Geef deze kennis door en deel dit bericht met je dierbaren.

Liefs Najat.

 

Bronnen:
– Larsen, F.J., Weitzberg, E., Lundberg, J.O., Ekblom, B. (2007) Effects of dietary nitrate on oxygen cost during exercise. Acta Physiol.,191 (1), 59-66.
– P Bobek, S Galbavý, M Mariássyová. The effect of red beet (Beta vulgaris var. rubra) fiber on alimentary hypercholesterolemia and chemically induced colon carcinogenesis in rats. Nahrung. 2000 Jun;44(3):184-7. PMID: 10907240
– Xiaoling Lu, Yuping Wang, Zesheng Zhang. Radioprotective activity of betalains from red beets in mice exposed to gamma irradiation. Eur J Pharmacol. 2009 Aug 1;615(1-3):223-7. Epub 2009 May 14. PMID: 19446548