aidmoubarek

Vandaag is het eid ul adha. We zullen dan weer genieten van vlees die op allerlei manieren is klaargemaakt. En niet alleen op deze dag. Daarna beginnen de uitnodigingen binnen te stromen want je moet je vlees delen met je familieleden. Dus de komende weken eten we ontzettend veel vlees. Helaas is dit niet zo gezond.

Waarom vlees ongezond is:
Als ik patienten met hijama behandel dan geef ik ze aanbevelingen voor na de behandeling. Een van die aanbevelingen is het niet eten van rood vlees voor tenminste 24 uur. Ook vertel ik erbij dat als ze gezond willen leven dat ze zo min mogelijk rood vlees moeten eten. Vaak krijg ik dan de reactie dat ze dit toch al niet doen omdat ze het vlees goed bakken. Maar met rood vlees bedoelen we rund, kalfs, lams en schapevlees en niet dat het rauw zou zijn.

Waarom zeg ik dit tegen mijn patiënten? Rood vlees is ten eerste heel moeilijk te verwerken door ons lichaam. De verwerking duurt lang waardoor vlees en reststoffen heel lang in het lichaam blijven voordat het uitgescheiden wordt. Hierdoor ontstaan er rottingsprocessen in je darmen die een nadelig effect op je lichaam hebben.
Voor de vertering van dierlijke eiwitten heeft je lichaam calcium nodig. Als je weinig calcium via je voedsel binnen krijgt dan gaat je lichaam dit ergens anders vandaan halen. Ons lichaam is zo slim dat het naar de grootste opslag plaats gaat. Deze calcium opslagplaats hebben wij in onze jeugd gevuld. Als je ouder wordt dan gebeurt dit niet meer. Deze opslagplaats zijn onze botten. Dus hoe meer calcium daarvandaan gehaald wordt hoe minder sterk onze botten worden.

Darmkanker
Uit heel veel onderzoeken blijkt dat het eten van rood vlees het risico van darmkanker vergroot. De Belgische Hoge Gezondheidsraad publiceerde op 15 januari 2014 een nieuw advies over rood vlees en de preventie van dikkedarmkanker. Hierin kwam duidelijk naar voren dat het overmatig gebruik van rood vlees en met rood vlees bereide vleeswaren de kans op dikkedarmkanker verhoogd. De Hoge Gezondheidsraad, raadt aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.

Gezonde levensstijl in de Islam:
In de tijd van de profeet, vrede zij met hem, aten Moslims weinig vlees. Dit was weggelegd voor de rijken, of het werd 1 maal per week gegeten op bijvoorbeeld vrijdag en als ze arm waren alleen op eid. Dus geniet er de komende dagen van en probeer daarna weer zo min mogelijk vlees te eten.