10684352_s

 

Afgelopen woensdag had Zembla een heel interessante uitzending over de relatie tussen hormoonverstorende stoffen en onze gezondheid. Deze schadelijke stoffen zitten in heel veel middelen waaronder blik en schoonmaak middelen.

Vooraanstaande toxicologen, professoren en wetenschappers kwamen bij elkaar om over de schadelijke effecten van chemische stoffen te praten. Zij roepen al jaren dat er schadelijke effecten zijn maar de overheid neemt dit niet serieus. De overheid wil eerst meer onderzoeken en meer bewijzen voordat ze beleid willen maken of veranderingen doorvoeren. Zelfs het geven van goede voorlichting weigeren ze omdat “het niet bewezen is”. Dit terwijl wetenschappers zeggen dat ingrijpen noodzakelijk is.

 Hormoonverstorende stoffen maken ons ziek!

De stoffen die wij op allerlei manieren krijgen maken ons ziek. Uit rapporten blijkt dat we obesitas, hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen, kanker en problemen met de vruchtbaarheid kunnen krijgen. Er overlijden zelfs mensen door de gevolgen hiervan. Deze ziektes kosten de overheid jaarlijks 5,8 miljard euro.

 Het gaat allemaal om geld

Waarom doet de overheid dan niets vraag je je af. De overheid laat zich leiden door grote bedrijven die natuurlijk niet willen dat er wetten komen waarbij ze verplicht worden deze stoffen te verwijderen uit hun producten. Er is een hele krachtige bedrijfslobby die het hele proces verstoort. Frankrijk hobbelt hier niet achteraan en heeft in ieder geval de schadelijke stof bisphenol A verboden.

Wat nu?

Wij moeten hormoonverstorende stoffen vermijden. Dit is van belang voor ongeboren kinderen, jonge kinderen en voor onszelf. Wij krijgen al zoveel giftige stoffen binnen zonder dat we dit in de gaten hebben. Daarom kun je niet wachten tot de overheid eindelijk iets gaat doen. Als zij de mensen niet eens willen onderwijzen dan moeten wij zelf voor verandering zorgen. Maak daarom je dierbaren wakker. Wijs ze op de gevaren en deel dit bericht.

Bekijk hier de uitzending over hormoonverstorende stoffen. http://www.npo.nl/zembla/10-06-2015/VARA_101374315