26223662_s
In de Koran worden vele voedingsmiddelen genoemd. Een van die voedingsmiddelen is zelfs de naam van een vers. In dit vers zweert Allah de verhevene bij deze vrucht. De vijg in surat tien; Bij de vijg en de olijf (De vijg 95:1).

Er zijn veel vruchten die als superfood worden aangeduid zoals gojibessen of acai bessen terwijl de vijg veel meer antioxidanten bevat en hoog in het superfood lijstje behoort te staan. Helaas wordt deze super vrucht bijna nooit genoemd. De vijg en de vijgenbladeren zijn eetbaar en bezitten geneeskrachtige eigenschappen.

Vijgen tegen Diabetes
Vijgen staan bekend om hun antidiabetische eigenschappen. Het enige wat je hoeft te doen is 2 maal per week vijgen te eten of de vijgenbladeren te gebruiken. Dit kan je suikerspiegel verlagen.

Vijgen zijn goed voor je hart
Vijgen verminderen de kansen op een hart probleem. Vijgen bevatten een aantal belangrijke vetten zoals Omega 3 en Omega. Deze verlagen je risico op hartzieken. Als je vijgenbladeren eet dan kan dit je trygliceriden spiegels dramatisch verminderen. Wanneer je hier teveel van hebt dan vergroot dit het risico op een hartaanval en een beroerte.

Vijgen kunnen kanker voorkomen
In Zweden is een wetenschappelijk studie bij vrouwen na de overgang gedaan. Tijdens die studie is gezien dat er een verlaging van 34% van borstkanker was bij de vrouwen die veel vezelrijk fruit aten. Met vezelrijk fruit bedoelen we ook appels, dadels, peren, pruimen en vijgen. Ook helpen deze vezels om darmkanker te voorkomen.

Vijgen in plaats van melk en zuivelproducten.
Vijgen bevatten veel calcium. En dit hebben wij nodig voor onze botten en tanden. De gepromote koeienmelk is heel zwaar voor het lichaam om deze te kunnen verteren, ook is ons lichaam minder goed in staat om calcium uit koeienmelk op te nemen. De calcium uit vijgen wordt veel beter opgenomen omdat hier ook vitamine d in zit. Deze helpt ons de calcium beter op te nemen.

Zoals je ziet zijn vijgen niet voor niks in de Koran genoemd. Eet deze overheerlijke vrucht en help je lichaam tegen verschillende ziekten te vechten.

Bronnen:
1. Serraclara A, Hawkins F, Perez C, et al. Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. Diabetes Res Clin Pract 1998 Jan;39(1):19-22. 1998. PMID:13430.
2. Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. N Engl J Med. 1997 Apr 17;336(16):1117-24. 1997.
3. Canal JR, Torres MD, Romero A, Perez C. A chloroform extract obtained from a decoction of Ficus carica leaves improves the cholesterolaemic status of rats with streptozotocin- induced diabetes. Acta Physiol Hung 2000;87(1):71-6. 2000. PMID:13400.
4. Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004.
5. Perez C, Canal JR, Campillo JE, et al. Hypotriglyceridaemic activity of Ficus carica leaves in experimental hypertriglyceridaemic rats. Phytother Res 1999 May;13(3):188-91. 1999. PMID:13420.
6. Rubnov S, Kashman Y, Rabinowitz R, et al. Suppressors of cancer cell proliferation from fig (Ficus carica) resin: isolation and structure elucidation. J Nat Prod 2001 Jul;64(7):993-6. 2001. PMID:13390.
7. Suzuki R, Rylander-Rudqvist T, Ye W, et al. Dietary fiber intake and risk of postmenopausal breast cancer defined by estrogen and progesterone receptor status–a prospective cohort study among Swedish women. Int J Cancer. 2008 Jan 15;122(2):403-12. 2008.