17784629_s

Goed verzorgde nagels zijn een onderdeel van onze lichamelijke verzorging en mooie nagels worden ook wel gezien als het visitekaartje van een vrouw. Maar wist jij dat nagels veel meer kunnen zeggen dan alleen iets over je uiterlijke verzorging. Dermatologen en natuurgeneeskundigen kunnen veel gezondheidsproblemen afleiden aan de nagels.
Er zijn ongeveer 30 verschillende gezondheidsproblemen af te lezen aan de nagels. Hier een selectie van de 7 meest belangrijke signalen.

1. Trommelstok vingers
Trommelstok vingers zijn vingers waarbij de vingertop breed is en de nagels glanzend en bol zijn. De oorzaak ligt vaak in een laag zuurstofgehalte in het bloed. Dit komt vaak weer door longproblemen, hartaandoeningen of maag en darmproblemen.

nail clubbing

2. Ribbels
Ribbels in de lengterichting zijn normaal. Als je ouder wordt, krijgen je nagels meer ribbels. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psoriasis of artritis. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10 procent van de mensen begint psoriasis in de nagels.

3. Dunne, schilferige nagels
Mensen die dit probleem hebben meestal een vitamine deficiëntie. Als de nagels ook geel van kleur zijn dan kan dit wijzen op een schimmel.

4. Lijnen van Beau
Dit zijn dwarse groeven of lijnen op de teen- en vingernagels. Deze lijnen worden veroorzaakt door een verstoring van de eiwitvorming in de nagelplaat. Mogelijke oorzaken van deze verstoring zijn, syfilis, onbehandelde diabetes, ondervoeding, ernstige stofwisselingsziekten, calcium of zinktekort.

5. Verticale strepen
Deze strepen zijn weer minder erg. Vaak treden deze op bij ouderdom. Sommige mensen hebben dit meer dan anderen. Heel soms zie je dit ook bij mensen die een vitamine tekort hebben.

6. Bleke of witte nagels
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouderdom, maar het kan ook een teken zijn van serieuzere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hartfalen, vitaminedeficiëntie, leverziekte en bloedarmoede.

7. Donkere lijnen
Last van donkere banden onder je nagels? Breng dan snel een bezoek aan je huisarts en laat hier naar kijken. Dit kan worden veroorzaakt door huidkanker.

Herken je een van deze symptomen? Breng dan een bezoek aan je huisarts en laat dit onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *