27900691_s

‘Zo’n 800.000 mensen in Nederland hebben last van somberheid of depressie. Het aantal mensen in Nederland wat anti-depressvia slikt nadert zelfs het miljoen. Dat mag je dus gerust een volksziekte noemen.’ Helaas komen wij dit in de praktijk ook vaak tegen. Hoe kun je met depressieve gevoelens omgaan? Hier wat tips om op een Islamitische wijze deze gevoelens te bestrijden.

1. De kracht van vergeven
Wanneer iemand ons heeft beledigd, onrecht of pijn heeft gedaan dan zijn er 2 manieren om met onze gevoelens om te gaan. Je kunt vergeven of wrok blijven houden. Vergeven wordt vaak gezien als een zwakte. Terwijl het tegendeel waar is. Vergeven en vergeten is nodig voor je eigen geluk en werkt depressie in de hand. Zolang je blijft vasthouden aan haat, angst, pijn en andere negatieve emoties staat dit je eigen geluk in de weg. Het loslaten van wrok bevrijdt je van negativiteit, waardoor meer positieve emoties deze ruimte kunnen invullen.

O gij die gelooft, volgt de voetstappen van Satan niet. Wie de voetstappen van Satan volgt die zal hij zeker onzedelijkheid en boosheid beyelen. En ware het niet door Allah’s genade en Zijn barmhartigheid voor u geweest, dan zou niemand uwer ooit rein zijn geworden, maar Allah reinigt wie Hij wil. Allah is Alhorend, Alwetend. En laat hen, die rijkdommen en overvloed onder u bezitten niet ophouden te geven aan verwanten en behoeftigen en hun die hun huizen terwille van Allah hebben verlaten. Laten zij vergeven en over het hoofd zien. Wenst gij niet dat Allah u zou vergeven? Allah is Vergevensgezind, Genadevol. Koran 24.21-22

2. Behandel iedereen met vriendelijkheid
Vriendelijkheid is niet alleen besmettelijk, het is ook bewezen dat dit je gelukkiger maakt. Wanneer je aardig bent voor anderen produceren je hersenen feel good-hormonen en neurotransmitters zoals serotonine.

3. Zie je problemen als uitdagingen
Als je geconfronteerd wordt met problemen dan is de kans groot dat je een negatieve interne dialoog hebt. Het best is om deze interne dialoog te direct te stoppen als jij je hiervan bewust wordt. Je kunt deze interne dialoog beter veranderen iedere keer dat je een ‘probleem’ hebt. Zeg liever tegen je zelf “oke, dit is weer een uitdaging waar een oplossing voor moet komen”. Je zult zien dat je dan anders tegen problemen gaat kijken.

4. Lees surat Doha
Nadat de profeet vzmh een lange tijd geen openbaring had gekregen werd hij belachelijk gemaakt door de Mekkanen. De profeet vzmh begon zich toen somber te voelen. Toen is dit vers geopenbaard. Ik vind het persoonlijk heel mooi om te lezen dat wij niet moeten wanhopen en dankbaar moeten zijn omdat Allah swt voor ons heeft gezorgd en dat hij dit altijd zal doen.

Lees de rest van dit artikel hier: https://www.hijamaencupping.nl/10-tips-om-een-depressie-tegen-te-gaan.

Cursus Islamitische basis psychologie

De beste manier om met een depressie om te gaan is de Islam. Wil jij ook mensen begeleiden die psychLeer alles over Islamitische psychologie en krijg inzicht in psychische problemen, de oorzaken en de oplossingen hiervoor vanuit een islamitisch perspectief. Leer over de ware psychologie, ver van de tegenstrijdige theorieën.

Voor wie?

Voor elke Moslim of dienstverlener die affiniteit heeft met de Islam die:

In aanraking komt met Islamitische patiënten met een psychisch probleem.

Die Moslims wil helpen vanuit een Islamitische invalshoek.

Die meer wil weten over psychische problemen vanuit een Islamitische invalshoek.

Wil leren hoe je Moslims vanuit een Islamitische methodiek kan helpen

Meer kennis wil over Islam en psychologie

Die het wereldse met het spirituele wil combineren

Aanstaande zaterdag begint de nieuwe cursus Islamitische basis psychologie. We hebben alhamdulilah heel veel positieve reacties gekregen en de cursus zit bijna vol.