De laatste jaren kom ik steeds vaker een ziekte tegen die vroeger vrij onbekend was en waarvan artsen vaak het bestaan onderkennen. Toch krijgen vrouwen steeds vaker de diagnose Fibromyalgie.

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom en bestaat uit de volgende symptomen:
– Spierpijn en spierstijfheid
– Gewrichtspijnen
– (soms extreme) vermoeidheid
– slaapstoornissen
– hoofdpijnen
– angsten
– depressies
– allergieën
– concentratie- en geheugenstoornissen,
– temperatuurverhogingen en darmklachten
– zenuwpijn

Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.
Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Bron: http://www.fibromyalgie.nl/. Terwijl de klachten bij Fibromyalgie je leven kunnen beïnvloeden. De constante pijn en de slaapproblemen kunnen voor psyhische problemen zorgen. Vaak krijgen vrouwen anti depressiva of kalmerende middelen voorgeschreven terwijl je hiermee alleen de symptomen onderdrukt en niet de oorzaak aanpakt.

In 1986, hebben zestien gezondheidscentra uit de VS en Canada de handen ineen geslagen en hebben de criteria om een diagnose te kunnen geven bepaald. In 1990 is er vanuit de American college of Rheumatology een aanpassing van deze criteria voorgesteld. Deze aanpassing bestond uit de het toevoegen van 11 tot 18 zogenaamde tender points. Met deze zogenaamde tenderpoints bedoelen we specifieke pijnlijke plekken of “drukpunten” op het lichaam. Deze drukpunten zijn pijnlijk door een verhoogde spanningstoestand van spieren, pezen en bindweefsel. Dit komt weer door een slechte aan en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels waardoor er op die plekken een opeenhoping van afvalstoffen is.

Fibromyalgie en lekkende darm:

In de afgelopen jaren is mij steeds duidelijker geworden, door onze ontlastingsonderzoeken dat darmproblemen zoals PDS  of een Leaky Gut vaak bij fibromyalgie patienten voor komt. Darmproblemen kunnen uiteindelijk uitlopen op een lekkende darm. Dit houdt in dat de darmflora zo slecht is en de darmslijmvliezen beschadigd dat zowel goede als slechte bacteriën, en onverteerde stukjes voedsel in de darmen en dus in de bloedbaan terecht kunnen komen. Het gevolg hiervan kan een chronische ziekte zoals fibromyalgie zijn.

Kan hijama helpen bij Fybromialgie?
Vaak krijgen vrouwen anti depressiva of kalmerende middelen voorgeschreven omdat er niet echt een medicijn voor is.
Er zijn vooral Chinese studies waaruit blijkt dat cupping de symptomen van fibromyalgie kan verminderen. Maar hijama is veel effectiever. Hijama haalt juist de afvalstoffen uit het bindweefsel en zorgt ervoor dat de aan en afvoer op de hijama punten sterk verbetert. Ook verminderen pijnklachten doordat er een aantal hormonen vrij komen. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat men een dieet volgt. Met name een dieet wat verzuring tegen gaat. Daarnaast zie je vaak dat er een vitamine d en Magnesium tekort is.

Najat Haddouch www.hijamaencupping.nl

4 reacties

 1. ik ben heel ziek. Ik heb fibromyalgie in een erge graad
  Ik ben drie keer mismeestert door verkeerde operaties in mn nek
  Afgescheurde linkerschouder en rechts scheurtje
  Go on infiltraties in linker heup
  Van mn 28 jaar alle dagen hoofdpijn tot migraine
  Zie het niet meer zitten
  Neem veel medicatie zoals Palladone (een morfinepreparaat)

  1. Beste Viviane,

   Vervelend te horen dat je zoveel klachten hebt. Misschien is het goed om eens een afspraak te maken en te bespreken hoe wij jou kunnen helpen. Je bent welkom.

 2. Salaam alaikum wa ra7matulla,

  Ik wil graag weten of jullie hijama tbv fybromyalgie ook op thuislocatie uitvoeren (stad Hoorn). Indien dit niet mogelijk is wil ik graag weten per wanneer een afspraak gemaakt kan worden voor de hijama bij een 60 jarige vrouw die last daarvan ervaart. Graag ook de totale kosten voor zowel hijama aan huis (indien dit mogelijk is) als op kantoor vermelden.

  Salaam alaikum,
  Fetin

  1. Alaikoum assalaam Fetin,

   Moge allah haar genezen. Je kunt het beste even telefonisch contact opnemen op 0104776077.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *