Bijna één miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Maar die medicijnen hebben lang niet altijd zin. Zijn er alternatieven?
Volgens de laatste cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) slikken bijna één miljoen Nederlanders antidepressiva, en dan vooral middelen als Prozac, Exefor en Seroxat. Van de gebruikers is 45 procent tussen de 45 en 65 jaar oud en 20 procent 65-plus. Nog een opmerkelijk cijfer: twee derde is vrouw.
De effectiviteit van antidepressiva is jarenlang door artsen overschat. De laatste stand van onderzoek is dat antidepressiva eigenlijk alleen zin hebben bij zeer ernstig depressieve patiënten. Om hoeveel mensen dat gaat en hoeveel Nederlanders de pillen voor niks slikken, is echter niet bekend.
“Antidepressiva helpen inderdaad bij mensen met een ernstige depressie, maar lang niet bij iedereen”, zegt Claudi Bockting, psycho- en gedragstherapeut en hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. “ (bron: plusonline.nl)

Meerdere onderzoeken hebben bevestigd dat praten of andere alternatieven bij depressies net zo goed werken als anti depressiva. Toch werden er in 2008 7,3 miljoen recepten voor antidepressiva voorgeschreven. Een enorm aantal, ondanks dat de bijwerkingen echt enorm zijn. Mensen ervaren gevoelloosheid, sufheid, wazig zien, niet goed kunnen denken, impotentie, hartkloppingen en ga zo maar door. Waarom deze middelen dan toch zo veel worden voorgeschreven? Ik heb er mijn mening over. Ik zou zeggen kijk naar dit filmpje en vorm jou mening ook. http://www.earth-matters.nl/…/depressie-is-geen-chemische-…

Onze ummah heeft bij depressies een andere aanpak nodig. We weten dat praten helpt. Maar met wie moet je dan praten? En op welke wijze moet een therapeut dan met ons praten. Dit zijn vraagstukken die Instituut Tarbya en Instituut voor hijama en cupping in een cursus hebben gegoten.

Psychologie of ook wel “ilm al nafs” is een van de meest bijzondere en intrigerende wetenschappelijke disciplines. Mensen zijn bijzondere wezens en geen een mens is hetzelfde. Toch kunnen wij last hebben van psychische klachten die op elkaar lijken. Allah swt heeft ons leiding gegeven op alle gebieden van ons leven, dus ook op het gebied van onze ziel en psyche. We hebben leiding gekregen over hoe we met teleurstellingen, boosheid, pijn en verlies moeten omgaan maar ook hoe we blij en gelukkig kunnen worden. Soms zijn mensen “vergeten” hoe dit alles moet en hebben ze begeleiding nodig. Als Islamitisch psycholoog kun jij het verschil maken in iemands leven. Tijdens de cursus Islamitische basis psychologie leer jij de theorieën onderbouwd vanuit de Koran en de Sunnah.

Wil je meer weten over de cursus Islamitische basis psychologie stuur dan een mailtje naar: hijama-en-cupping@hotmail.n