28714223_s

We hebben allemaal wel eens te maken met moeilijke mensen. Het vervelende is dat deze mensen soms als een tornado door je goeie humeur kunnen gaan met hun kritische, klagende, het deugt niet of het is niet goed mentaliteit. Vaak hebben deze mensen een hele negatieve energie om zich heen. Deze mensen kunnen zo’n een invloed hebben dat je de hele dag gestrest en geïrriteerd kan zijn. Hoe komt dat toch?

Als het een onbekende is die bijvoorbeeld ergens achter de balie werkt dan kunnen we dit makkelijk van ons af schudden en negeren. We zeggen gedag en zijn weg. Maar wat als zo’n persoon iemand is die dicht bij ons staat? Zoals je baas, schoonmoeder of een ander die je niet zo makkelijk kunt negeren.

Dit zijn 4 manieren om met moeilijke mensen om te gaan:

1.Probeer niet in de verdediging te schieten.

Het is een natuurlijke reactie om in de verdediging te schieten omdat we onszelf willen beschermen door terug te doen wat de ander bij jou doet. Helaas is dit bij dit soort mensen niet verstandig. Het zal dingen alleen maar erger maken. Laat de ander zijn zegje doen en probeer je hiervoor af te sluiten. Die persoon zit al met een verhaal in zijn hoofd en wil dat kwijt, koste wat kost. Hoe eerder die persoon zijn verhaal kwijt is hoe eerder jij er vanaf bent. Dit is een typisch voorbeeld van geduld uitoefenen.

2. Probeer klagers af te leiden

Moeilijke mensen hebben de neiging om flink te overdrijven. Als ze iets vertellen dan hoor je in hun verhaal woorden zoals; altijd, nooit, doe dit, doe dat, waarom zus en waarom zo. Neem hun woorden met een korrel zout en als er een kern van waarheid in hun verhaal zit dan kun je het daar over hebben zodat ze afgeleid worden van de rest.

3. Is het zoveel energie waard?

Mensen kun je niet veranderen tenzij ze zelf willen veranderen. Zij zullen dus waarschijnlijk de rest van je leven zoals ze nu zijn blijven. Daarom moet je bedenken of het zoveel energie waard is. Je kunt je afvragen of een verandering in het gedrag van de ander een grote invloed op je leven zal hebben. Is de ander het waard om je humeur te laten verpesten? Is de ander het waard om zo’n grote macht over jou te hebben? Wil jij überhaupt de ander zo een macht over jou geven? Jij kunt er voor kiezen om die ander helemaal geen macht over jou te geven. Bedenk dat waar je aandacht naar toe gaat daar gaat ook je energie naar toe. Deze energie kun je beter aan jezelf besteden.

4. Het is niks persoonlijks!

Je moet beseffen dat het niets met jou te maken heeft. Ik heb geleerd dat het gedrag van negatieve, moeilijke, klagende mensen met hun zelf te maken heeft. Het is hun frustratie, hun ontevredenheid, hun ongelukkigheid. Jij bent helaas degene die op dat moment in de buurt is. Dus trek het je niet aan maar heb medelijden met hen. Je kunt jezelf afvragen waarom die persoon zo lastig of moeilijk is. Probeer te bedenken welke frustraties, welke pijn zij in het leven hebben en wees dankbaar dat jij dit niet hebt.

Eén reactie

  1. Inderdaad het ik zo iemand…. vooral als je op ongelijke hoogte staat is het lastig daarmee om te gaan…. ik heb het geleerd …. om me daarin niet mee te laten sleuren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *