19040707_s  Veel mensen hebben vaak last van hoofdpijn of migraine. Een migraineaanval kan bijzonder pijnlijk zijn en kan je ook echt belemmeren in je leven. Een migraineaanval heeft vaak een duidelijk begin en einde. De aanval doorloopt vaak 4 fasen tussen begin en einde. Niet iedereen heeft altijd alle kenmerken van de 4 fasen.

Fase 1: Waarschuwende fase

De helft van de mensen krijgt al waarschuwings signalen voor de aanval werkelijk begint. Deze signalen kunnen een paar uur of een paar dagen voor de aanval beginnen. In deze fase kun jij je wat geïrriteerd, vreetbuien, stijve nek, vermoeid of depressief voelen.

Fase 2: Aura

Een aura is de 2e fase. Eén derde van mensen met migraine heeft een aura. Het hoeft niet altijd bij iedere migraineaanval voor te komen. Een aura is een signaal vanuit de hersenen dat tijdelijk wordt getroffen door het migraineproces. Je kunt dan 10 tot 30 minuten problemen krijgen met je zicht. Je kunt witte vlekken, gekleurde lijnen en felle flitsende lichten voor je ogen zien. Soms kun je ook een soort tintelingen en prikkend gevoel in je armen of benen voelen.

Fase 3: De hoofdpijnfase (De aanval)

Deze fase is het lastigste van de aanval. De duur van de hoofdpijn verschilt van twee uur tot soms wel twee of drie dagen. De hoofdpijn concentreert zich vaak aan één zijde van het hoofd maar kan ook aan beide zijden voorkomen.

In de meeste gevallen voel je een bonzende en kloppende hoofdpijn die door de minste beweging erger wordt. Als je in deze fase zit dan voel je je echt ziek. Dit zieke gevoel kan misselijkheid, duizeligheid of diarree zijn. Daarnaast zijn licht, geur en geluid onprettig en willen mensen liever alleen zijn in een donkere kamer.

Fase 4: Resolutie fase  Postdromale fase)

Als de hoofdpijn verdwijnt kom je in de laatste fase waarin je moe, geïrriteerd en depressief kunt zijn. Concentratie problemen zijn ook aanwezig en het duurt vaak een dat voordat je helemaal hersteld bent.

Wat is de oorzaak:

Vaak zijn mensen bang dat er iets mis is met hun hersenen. Maar hoofdpijn begint niet in de hersenen. De pijn begint op andere plekken zoals de nek, het gezicht of schouders. Het is een spierspanning waardoor een slechte doorbloeding in dat gebied optreedt. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat hormonale schommelingen een oorzaak kunnen zijn. Deze hormonale schommelingen kunnen oa veroorzaakt worden door ons voedsel. Ook kunnen stress en spanning een oorzaak zijn. En zo zijn er nog wel meer oorzaken die mogelijk zijn. Maar voor mij zijn dit de belangrijkste oorzaken.

Maar wat kun je hier nu tegen doen?

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om hoofdpijn en migraine te behandelen. Maar hijama blijft de beste remedie omdat ik daar de beste resultaten mee behaal. En dat is ook niet zo raar. Hijama ontspant de spieren en verbetert de doorbloeding. En daarmee behandel je de oorzaak van de meeste hoofdpijnen en migraine. Daarnaast weten we dat de profeet vzmh zich ook met hijama liet behandelen toen hij last van migraine had.

Anas (ra) levert over: “De Profeet (SAW) paste al-Hijama toe op zijn schedel, terwijl hij in staat van ihram was omwille van migraine.” (Al-Bukhari 6598)