12665298_s

Het is weer herfst. Veel mensen kunnen dan last van verkoudheid of griep hebben. In plaats van naar een paracetamolletje te grijpen kun je kruiden gebruiken. Onze voorouders deden dit ook en zij waren vaak gezonder dan dat wij zijn. De volgende tips zijn ook van hen afkomstig en waarschijnlijk heb je deze  kruiden  al in je keuken kastje staan.

Hoesten: Tijm bevat stoffen die slijmoplossend en sterk antibacterieel zijn. Mocht je last krijgen van hoesten, slijmvorming of een zere keel dan adviseer ik je om tijm te gebruiken.  Je kunt een thee maken en de bereiding is simpel.  Neem 1 theelepel gedroogde  of verse tijm en doe dit in een theeglas. Schenk hier heet water over heen. Dek het voor 10 minuten af en drink het dan op. Dit kun je 3 maal daags doen. Of je kunt een stoombad maken. Neem een kom en giet hier kokend water in. Voeg een handje vol gedroogde tijm toe of een paar druppels essentiële tijm olie (deze is verkrijgbaar op www.sifha.nl). Hang je gezicht boven de kom terwijl je hoofd is afgedekt met een handdoek. Bij het inhaleren van de stoom zal het slijm in je borstkas losser raken en kun je deze makkelijker op hoesten.

Urineweg infecties: In een Leids onderzoek onder 900 ouderen is gebleken dat Cranberries een urineweg infectie kan voorkomen. De werking berust op zogeheten PAC-deeltjes in de bessen, die hechting van bacteriën aan de blaaswand voorkomen. Je kunt een concentraat gebruiken of ten minste 3 kopjes cranberrie sap. Deze kun je weer mixen met appelsap als je de zure smaak niet lekker vindt. Een ander alternatief is het dagelijks eten van een of twee handjesvol gedroogde cranberries.

Sinus problemen: Dit oude recept is lekker kruidig en kan helpen als je sinussen verstopt en pijnlijk zijn. Neem 1 glas Tomatensap. Voeg hier e/44 theelepel Cayenne peper aan toe. 1 theelepel verse rode knoflook en 1 theelepel citroensap. Verwarm dit drankje op een vuurtje en drink het langzaam op.

Oregano olie: Deze olie staat bekend om zijn sterke antibacteriële en virus remmende eigenschappen. Het kan dus mogelijk als een alternatief van antibiotica dienen. De smaak is helaas erg sterk. In acute situaties kun je 4 tot 6 druppels Oregano olie nemen (www.sifha.nl). Dit kun je voor een periode van 7 tot 10 dagen doen. Of je kunt hiermee stomen op dezelfde wijze als bij de Tijm olie.

Oregano olie kun je beter niet nemen als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een hoge bloeddruk hebt of een hartkwaal. Ook kinderen kunnen dit beter niet nemen.

Verkoudheid, griep of allergie: Honing, Gember en Kurkuma kunnen je snel van je klachten afhelpen. Neem 1 kop water, ¼ theelepel geraspte Kurkuma, ¼ theelepel geraspte Gember en 1 eetlepel rauwe honing. Breng het water aan de kook. Voeg de rest van de ingrediënten behalve de honing hieraan toe. Laat het geheel even doorkoken. Neem het pannetje van het vuur en laat even afkoelen. Voeg daarna de honing aan dit mengsel toe en drink het op.