21860827_s

 

De olijf en olijfboom is meerdere malen genoemd in zowel Koran als hadith. Bijvoorbeeld in soera 6 en 16.

“En Wij (brengen er) wijngaarden en de olijf en de granaatappel (mee voort) van gelijke en ongelijke soort. (Koran 6 : Ayah 99)”

“En Hij doet daarmede koren voor u groeien, de olijf, de dadelpalm, de druiven en allerlei andere vruchten. Daarin is voorzeker een teken voor een volk dat nadenkt. (Koran 16 : Ayah 11)”

“Eet (olijf)olie en smeer (jullie haar en huid) ermee in, want het komt van een gezegende boom.”
(Tirmidhi (1775) en sahieh Sheikh Al-Albaanie).

Het is dus een gezegende boom en alles wat van deze boom komt is goed voor de mensen. In Islamitische maar ook de Mediterrane landen word de olijfboom dan ook van oudsher ingezet bij heel veel natuurlijke behandelingen. Sinds 1900 is er in het westen ook steeds meer aandacht voor met name olijfboom bladeren en zijn er wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheidsbevorderende effecten steeds meer bevestigen. Hieronder een kleine opsomming.

In 1900 wisten onderzoekers uit de olijfbladeren een stof te isoleren. Dit bittere stofje, Oleuropein, genaamd zorgt ervoor dat de boom resistent tegen vele ziekten is. Later werd duidelijk dat dit stofje een bloeddruk verlagend effect heeft op dieren, dat het de doorbloeding verbetert en een gunstig effect heeft op je bloedvaten. Nog later werd door onderzoek duidelijk dat Oleuropein een sterk antibacterieel, antivirus en anti schimmel en ontstekings remmende effecten heeft.

Een onderzoek uit Nieuw-Zeeland liet zien dat olijfblad extract de gevoeligheid voor insuline verbetert. Dit bevestigde een eerder vergelijkbaar Israelisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek kregen mannen die nog geen Diabetes hadden maar al wel een probleem hadden met de insuline gevoeligheid een olijfblad extract. Ze kregen 12 weken lang een olijfblad-extract capsules die circa 50 mg oleuropein bevatte. Hierdoor verbeterde de gevoeligheid voor insuline met 15% en de werking van de pancreas (alvleesklier) met 28%.

In het Israëlische onderzoek werden 79 mannen en vrouwen onderzocht die al langer dan een jaar diabetes type 2 hadden en hiervoor medicatie kregen. Zij kregen 14 weken, een tablet van 500 mg olijfblad-extract per dag of een placebo. Het olijfblad verbeterde het gemiddelde bloedsuikergehalte van de voorgaande weken. Ook daalde het nuchtere insulinegehalte in de olijfblad-extractgroep.

Dat olijfblad extract ook helpt tegen overgewicht is minder bekend. In 2010 is er een onderzoek uitgevoerd waarbij ratten acht weken lang gevoed werden met een koolhydraat en vetrijk dieet. Totdat ze overgewicht en de bijwerkingen daarvan kregen inclusief een vette lever, hoge bloeddruk en buikvet. De ratten kregen daarna acht weken lang koffie met olijfbladextract waardoor ze gewichtsverlies kregen.

Genoeg redenen dus om deze te gebruiken. Olijfblad thee en Olijfblad extract is te verkrijgen op de website van Sifha.nl. Het goede nieuws is dat ik jou een korting van 20% mag geven. Gebruik hiervoor de kortingscode: olijfblad. Ga naar www.Sifha.nl en bestel.