grieploosHoe je zonder griep de winter door komt!

Het is Oktober en de bekende ‘R’ zit weer in de maand. En of we dit willen of niet, het is weer bijna herfst. Tijd om extra maatregelen te nemen om onze gezondheid op peil te houden. Want in de herfst en winter zijn we bevattelijker voor verkoudheid en griep. Wetenschappelijke bewijzen waarom, zijn er niet. Wel is het experimenteel bewezen dat de meeste mensen die besmet zijn met een verkoudheidsvirus, wel sneller ziek worden als ze sterk afkoelen. (Oxford university press, C. Johnson en R. Eccles).

Dat kan een verklaring zijn waarom in de winter meer mensen verkouden worden. Ook is het waarschijnlijk zo dat het virus zich makkelijker verspreidt in de winter, doordat je vaker binnen zitten met de ramen dicht en de verwarming aan. Bacteriën kunnen dan langer aanwezig blijven en zich vermenigvuldigen. Een andere verklaring is dat door kou de bloedvaatjes in je neus en je keelholte zich vernauwen, om afkoeling te voorkomen. Daardoor stroomt er dan minder bloed door je neus. In je bloed zitten juist de cellen van je immuunsysteem die een virus moeten bestrijden. Doordat er minder van die cellen zijn, zal er meer virus overblijven, dus wordt je sneller verkouden. Het is dus belangrijk om nu al je weerstand op te bouwen om zonder verkoudheid of griep de herfst en winter door te komen. Gelukkig kan dit ook door middel van heerlijke, voedzame najaarsgroenten en fruit.

Dit zijn mijn favorieten:

Pompoen
De pompoen is eigenlijk wel het symbool voor de herfst. Hij wordt vaak als decoratie gebruikt, maar het is ook een zeer vezelrijke groente die veel vitamine A bevat.Vitamine A is goed voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Je kunt hier heerlijke pompoensoep van maken. Daarnaast kun je het vruchtvlees roosteren in een beetje olijfolie en dit serveren met rijst en kip.

Appel
De herfst is bij uitstek de tijd van de appels en peren en daar hebben we er in Nederland meer dan genoeg van. Zo zijn er in Nederland ruim 26 miljoen appelbomen en 24 miljoen perenbomen. Appels zijn ook zeer vezelrijk en bevatten ontzettend veel vitamine A en C, welke je nodig hebt om griep te voorkomen. Zoals een Engels gezegde gaat “an apple a day keeps the doctor away”.

Granaatappel
Ook wel ‘de juweel van de herfst’ genoemd, het is namelijk een bron van vezels, kalium, antioxidanten en vitamine C.
Vermeldenswaardig is dat de granaatappel op diverse plaatsen in de Koran wordt vermeld, waaronder in verzen 6:99 (Al An’am) 6:141 en 55:68 (Ar rahman). In laatstgenoemde vers wordt het als een van de weldaden van het Paradijs aangeduid.

Bieten
Rode bieten bevatten o.a. vitamine c en magnesium.

Buitenlucht
Als je net als ik, een koukleum bent is het verleidelijk om lekker binnen te blijven en de ramen dicht te houden. Dit is natuurlijk niet verstandig. Frisse lucht is gezond. Door naar buiten te gaan bouw je extra weerstand op. Het is ook belangrijk om je huis te blijven ventileren. Want zoals eerder gezegd, bij onvoldoende ventilatie wordt de lucht te vochtig en wordt het een broedplaats voor bacteriën.

Hijama
Hijama heeft een positief effect op ons immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat witte bloedcellen toenemen. Witte bloedcellen zijn de soldaatjes in ons bloed die ervoor zorgen dat alle indringers worden afgemaakt. Dus maak een afspraak voor een hijama behandeling.

Zwarte komijn (habbat sawda)
Gebruik dagelijks zwarte komijn. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van dit bijzondere zaad voor een verbetering van je immuunsysteem zorgt (dr. A. el Qadi&dr. U. Qandil). In de capsules van Sifha.nl zit precies de juiste dosis en ze zijn makkelijk in gebruik. Ze zijn te bestellen via www.sifha.nl

IMG_20140905_145836 (2)