10978553_s
Er gaan steeds meer geluiden op over de gezondheidsrisico’s bij het drinken van melk. Het drinken van melk wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten als: migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, chronische verkoudheden, allergieën en artritis. Amerikaanse onderzoekers hebben twaalf jaar lang een onderzoek gehouden onder 77.000 verpleegsters tussen 34 en 59 jaar. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup dan de vrouwen die één glas melk of minder dronken per dag. Ook blijkt uit het grootste voedingsonderzoek ooit uitgevoerd – the China Study – dat alles wat van dierlijke oorsprong is minder gezond is en het advies luidde dat we deze producten beter kunnen vermijden. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat ziektes als diabetes type I, en autoimmuun ziektes zoals multiple sclerosis meer voorkomen in de landen waar veel melk gedronken wordt. Op het internet staat sowieso heel veel wetenschappelijk informatie over melk en daar kun je niet anders uit concluderen dan dat melk ongezond is. (Bron: voeding.pilliewillie.nl)

Hoe zit het dan met de Islam?
Er zijn meerdere ahadith waaruit blijkt dat melk juist in de Islam een gezegende drank is. Dat deze de voorkeur heeft boven alle andere dranken. Het wordt gezien als drank en voedsel tegelijkertijd.
Allah de verhevene zegt, “En voorwaar, voor jullie is er in het vee een lering: Wij geven jullie van wat er in hun buiken tussen mest en bloed is pure melk, gemakkelijk voor de drinkers” 16:66.
Ook zei de profeet vrede zij met hem “Wanneer iemand deel neemt aan een maaltijd door Allah gegeven wend je dan tot hem en zeg:” Heer zegen hetgeen u ons heeft gegeven, en voorzie ons met wat het beste is voor ons, en wanneer allah de verhevene ons voorziet met een slok melk wend je dan tot Allah de verhevene en zeg “allah gezegend zij wat u ons gaf en vermeerder ons deel hiervan”, want ik kan niets bedenken wat met melk kan concurreren, of het kan vervangen want het is een voedsel en een drank tegelijkertijd”. Sunan Abu Dawood

Dit heeft mij er toe gebracht om onderzoek te doen naar dit onderwerp. Melk is in principe heel gezond. Rauwe melk wel te verstaan. Helaas is alle zuivel in de supermarkt bewerkt. Vaak heeft het ongeveer zo’n 5 behandelingen ondergaan voordat het in het pak zit. Het wordt bijvoorbeeld gepasteuriseerd. Volgens de overheid is dit juist goed en gezond voor ons. Maar niks is minder waar. Melk, van nature een gezond product, wordt op deze manier voor mensen een ongezond product. Dit is wat er gebeurt als melk gepasteuriseerd wordt:
Pasteurisatie doodt enzymen die melk juist makkelijk verteerbaar maken en bijvoorbeeld het calcium uit melk beter opneembaar maakt. De enzym Lipase maakt de vetten in melk weer beter verteerbaar en de enzym Lactase maakt dat we de melksuiker Lactose kunnen verteren (mensen met een lactose intolerantie kunnen vaak rauwe melk wel verdragen). Het komt erop neer dat melk zonder enzymen een behoorlijke belasting wordt voor de spijsvertering, met alle gevolgen van dien.
Door de pasteurisatie verandert het melkeiwit Caseïne zodanig van structuur waardoor het lichaam dit als een indringer gaat zien en er een auto-immuunreactie optreedt.
Door pasteurisatie van melk gaat zo’n 50% van de vitamine C verloren en van andere water oplosbare vitamines kunnen tot 80% verloren gaan.
De gezonde vetten in melk kunnen door de pasteurisatie ranzig worden.
Vitamine B12 overleeft de pasteurisatie niet.
Door pasteurisatie van melk kunnen we de mineralen in melk minder goed opnemen, te denken aan: calcium, magnesium, potassium etc.
Door pasteurisatie wordt de lactose in melk waarschijnlijk sneller door het lichaam opgenomen waardoor er een piek in de bloedsuikerspiegel kan ontstaan.

Door pasteurisatie wordt melk vatbaarder voor slechte bacteriën doordat de goede bacteriën in melk gedood worden en de slechte bacteriën niet meer te lijf kunnen gaan.
Daarnaast worden melk koeien onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Wanneer ze jongen krijgen dan wordt het kalf na 1 dag al bij de moeder weggehaald. Dit zorgt bij beiden voor veel stress. Ook krijgen ze veel hormonen, antibiotica en voeding met veel proteïnen waarin ook dode dieren verwerkt zijn. Dit krijgen wij ook via de melk binnen! Dit alles om de melkproductie flink te verhogen. In de laatste vijftig jaar is de productie van melkkoeien dramatisch toegenomen. In de laatste veertig jaar zelfs meer dan verdubbeld! De melkproductie is zo’n 22 liter per dag. Met een natuurlijk voedingspatroon van gras uit de wei zou dit nooit gebeuren. Als we de natuur zijn gang laten gaan dan zou dit liggen op vier tot acht liter per dag. Ook kiezen steeds meer boeren er voor om de koeien niet meer op het land te laten. Dit is makkelijker voor de boeren.
In principe is volle onbewerkte melk gezond. Deze vindt je echter helaas in geen ENKELE supermarkt.

Copyright: Najat Haddouch www.hijamaencupping.nl