De Ramadan is al weer voor een groot gedeelte achter de rug. Had jij ook veel goede voornemens? Was jij ook van plan om meer aan liefdadigheid te doen of de Koran tijdens de Ramadan uit te lezen? En lukt dat? Ook ik wil het maximale uit deze gezegende maand halen. Daarom heb ik besloten om tijdens deze Ramadan meer te geven. Ik wil waardevolle gezondheid kennis weggeven aan jou zodat jij hier je voordeel mee kunt doen. Daarom ben ik druk bezig geweest om een E-book te schrijven. Het is een E-book met waardevolle kennis uit mijn boek “Hijama, de juiste manier om de sunnah toe te passen”. Mijn boek is nog niet helemaal af. De verwachting is dat deze in December klaar is. Het gratis E-book heb ik “Hijama en de 6 grootste misverstanden” genoemd. Deze ga ik weg geven.

Maar voor het zover is ga ik je andere waardevolle tips geven. Daarom wil ik je het volgende vragen. Hoe gaat het tijdens deze Ramadan met je voeding? De meesten eten weinig groente en fruit. Dit kan leiden tot vitamine tekorten. Misschien herken jij ook 1 van de 5 signalen die mogelijk door een vitamine tekort komen.

1. Fijne lijntjes in je gezicht en mondhoeken.

Fijne lijntjes zijn meestal een teken van een droge huid maar het kan ook te maken hebben met vitamine tekorten. Met name een tekort aan ijzer, zink en de B vitamines. Om je ijzer aan te vullen kun je meer rundvlees, pompoen zaadjes, en boontjes eten. Ook kun je beter geen melk en zuivelproducten bij je maaltijd nemen. Dit zorgt er voor dat de ijzer niet goed uit de voeding wordt opgenomen. Neem liever een sap met vitamine c. Deze zorgt juist wel voor een beter opname van ijzer uit de voeding.

2. Haarverlies en uitslag op je gezicht.

Beiden zijn een signaal van een biotine (vitamine B6) tekort. Het is een vitamine die belangrijk voor de haar groei is. Ook is deze vitamine belangrijk voor gezonde hersenen en hormonen. Probeer dit aan te vullen door lekkere zonne pitten, pistache noten, vis en gedroogde pruimen te eten. De laatste zijn ook goed voor een goede gezonde stoelgang. Wat ook niet onbelangrijk is tijdens het vasten.

3. Een verdoofd gevoel in vingers of tenen.

Dit gevoel heeft vaak te maken met de zenuwen en kan een tekort aan vitamine b zijn. Heb je een tintelend gevoel in je handen, voeten en gewrichtsklachten dan kan het zijn dat je een vitamine b12 tekort hebt. Je kunt dit aanvullen door wat meer makreel, rood vlees en runder lever te eten.

4. Spier krampen

Spier krampen kunnen veel redenen hebben maar het wordt vooral gelinkt aan een tekort van magnesium, calcium, en kalium. Tegenwoordig weten we dat een magnesium tekort vaak voor komt en wordt vaak gezien bij mensen met zware spier pijnen. Vaak ben je ook vermoeid, verslapt, misselijk en heb je geen eetlust. Probeer dit tekort aan te vullen door meer groene blad groenten te eten en ook wat meer noten en zaden. Ook Advocado’s zijn een goede bron.

5. Je zit niet zo lekker in je vel.

Een van mijn favoriete vitaminen is vitamine D. Deze helpt het Serotonine, het stofje waardoor je je goed voelt, gehalte in je hersenen op peil te houden. Als je daar niet voldoende van hebt dan kun je depressieve klachten krijgen. Ook kun je gewrichts en spier klachten maar ook een verminderde weerstand. We hebben deze week genoeg zon en omdat de zon belangrijk is voor deze vitamine kun je wat meer de zon in. Eet ook wat meer vis.

Geniet van de zon en tot snel!
Hijama (4)