zonlicht
Het was de afgelopen dagen lekker warm. Heel vaak krijgen we te horen dat we moeten oppassen omdat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Maar wat als het tegenovergestelde waar is? Dat zonlicht juist huidkanker voorkomt en dat zonlicht preventief werkt voor meerdere vormen van kanker. Als je dit zou zeggen dan zullen veel mensen je waarschijnlijk voor gek verklaren. Maar zou het waarheid kunnen zijn? Laten we de feiten op een rij zetten.

Zonlicht veroorzaakt huidkanker?
Vaak horen we dat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Hierbij wordt uitgegaan van één oorzaak. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat er meerdere zaken in het spel zijn in de ontwikkeling van huidkanker. De meest belangrijke is een vitaminetekort. Bij een vitaminetekort verbrand je veel sneller. Je huid is hierdoor minder in staat zich te beschermen tegen verbranding. Daarbij kan je lichaam zich veel minder goed genezen bij een tekort aan vitaminen, waardoor de ontwikkeling van huidkanker een boost krijgt. Veel mensen denken zich te kunnen beschermen door zich in te smeren met een hoge factor synthetische zonnebrandcrème. Dit is niet de meest verstandige oplossing om je te beschermen tegen de zon.

Zonnebrandcrème is slecht voor je gezondheid!
De meeste zonnebrandcrèmes zijn schadelijk voor je gezondheid. Veel van deze crèmes bevatten nano-deeltjes. Nanodeeltjes worden in zonnebrand gebruikt vanwege de uv-werende werking. Door het extreem kleine formaat van nanodeeltjes (ze kunnen cellen in en uit) hebben ze mogelijke kankerverwekkende bijeffecten en veroorzaken ze zelfs mutaties in het DNA. Daarnaast zitten er in de meesten allerlei chemische componenten die een gevaar voor de gezondheid vormen. Ze zijn vol van de vrije radicalen en stimuleren de celafbraak wat juist kan leiden tot huidkanker. In de regel is het zo dat als een zonnebrandcrème slecht uitsmeert en er een witte laag achterblijft, deze de MINSTE nano-deeltjes bevat.
Het beste kun je dus kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème. Zonder parabenen en onnodige chemische toevoegingen.

Nog meer voordelen van vitamine D
Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Deze reduceert de kans op het krijgen van kanker met 78%. Daarom wordt vitamine D ook wel gezien als de belangrijkste vitamine in de voorkoming van kanker (inclusief huidkanker)! De meeste tumoren groeien dan ook in de wintermaanden doordat er te weinig vitamine D in ons lichaam aanwezig is. Daarnaast heeft vitamine D ook nog eens een positieve rol in de preventie van heel veel ziektes waaronder hart- en vaatziekten, verschillende auto-immuun ziekten, diabetes, overgewicht en depressies. Én het zorgt voor sterkere botten omdat zonder vitamine D ons lichaam geen calcium kan opnemen.

Zonnebrillen een do of een don’t?
Bij de eerste straaltjes zonlicht zie ik heel veel mensen met een zonnebril op. Ik draag al jaren geen zonnebril meer. Behalve soms bij het autorijden. Want zonlicht is ook heel goed voor de ogen. Iedere dag zonnen ontspant de ogen en activeert de kegeltjes (lichtgevoelige cellen in ons netvlies). Prof. Dr. Frits Hollowitch, directeur van het oog UMC in Münster ontdekte namelijk dat slechts 25 % van het licht dat door onze ogen gaat word gebruikt voor het kijken. De rest (75%) van het geabsorbeerde licht gaat naar de hersenen en de hypothalamus. De hypothalamus is het controle centrum van ons lichaam. Dit deel van de hersenen controleert onze zenuwen en het endocriene stelsel dat onder andere onze klieren en hormoon systeem regelt. De hypothalamus is ook verantwoordelijk voor de controle van vele functies die defect zijn bij mensen die lijden aan depressies. Dus kortom via onze ogen naar alle belangrijke organen in het lichaam.

Dus zorg dat je voldoende zonlicht, gezonde voeding zoals fruit, kruiden en veel antioxidanten die je kunnen beschermen binnen krijgt. Gezonde voeding EN voldoende vitamine D maken je lichaam enorm krachtig!