In de afgelopen jaren hebben wij een toename gezien van jonge stelletjes die met vruchtbaarheidsproblemen kampen. Een mens kan onvruchtbaar zijn door verschillende redenen. Naar schatting ligt bij 30 procent van de gevallen de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen bij de man, in 30 procent van de gevallen bij de vrouw, en in 30 procent van de gevallen bij beiden. In 10 procent van de gevallen wordt de oorzaak nooit duidelijk. In het laatste geval spreken de medici van onbegrepen of onverklaarbare onvruchtbaarheid.

Maar is het wel zo onverklaarbaar?
Voor mij is het heel verklaarbaar en voor de artsen zou dit ook zo moeten zijn. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen steeds vaker dat dit aan onze levensstijl ligt. Het laatste bericht ging over een product die wij dagelijks meerdere malen gebruiken en waarvan wij dachten dat het een onschadelijk product is. Namelijk tandpasta! In tandpasta zitten chemicaliën die het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst. Dit chemische goedje is veel sterker dan de mildere natuurlijke oestrogenen. Hierdoor zwakt het mannelijk zaad sterk af.

Alleen in tandpasta?
Als deze hormonen alleen in tandpasta zouden zitten dan zou het waarschijnlijk voor ons lichaam geen probleem zijn om dit op te ruimen. Maar helaas zit het in zoveel zaken dat het heel moeilijk is om dit tegen te gaan. Bijvoorbeeld in onze kleding maar ook in ons kraanwater waarbij we dagelijks de resten van de anticonceptiepil opdrinken.

Er is hier niks meer aan te doen!
Bij de reguliere artsen zul je als man te horen krijgen dat hier niets meer aan te doen is. Vaak zul je dan het advies krijgen om een ivf of ics traject moet volgen. Waarbij je overigens ook maar ongeveer 30% kans hebt op een zwangerschap. Terwijl dit traject heel zwaar is met name voor de vrouw. Wij hebben gezien dat onvruchtbaarheid niet onomkeerbaar is. Wij hebben in de kliniek veel stelletjes kunnen helpen. Hijama en het gebruik van kruiden kan de vruchtbaarheid sterk doen toenemen.

Copyright: Najat Haddouch 2014

6