9Een gezond gewicht is belangrijk voor onze gezondheid. Heel veel gezondheidsproblemen kunnen wij voorkomen en ook genezen door de juiste voedingsmiddelen te eten en een gezond gewicht te behouden. Heb je wat overgewicht dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik voor jullie een aantal tips die je kunnen helpen om je stofwisseling te verhogen.

Eet chocolade
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het BMI van mensen die regelmatig pure chocolade eten lager is dan die van anderen. De werking van het metabolisme wordt door het eten van pure chocolade bevorderd. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 1.000 personen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Personen die twee keer per week chocolade aten en drie á vier keer per week gingen sporten hadden het laagste BMI. Personen die geen chocolade aten, maar net zo vaak gingen sporten hadden een hoger BMI. Je kunt maximaal 28 gram chocolade per dag eten en het liefst met een gehalte van minimaal 75% cacao.

Cayenne peper
Zorgt er voor dat je lichaams temperatuur verhoogd wordt. Als je dit dagelijks inneemt dan kan dit je metabolisme tot 25% verhogen, je lichaam verjongen en je energielevel ophogen. Cayenne kan ook de koolhydraten na een maaltijd verminderen wat resulteert in een meer stabiele bloedsuiker spiegels. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center hoeven we hier maar dagelijks ¼ theelepel peper in warm water voor te drinken. Ook kan je cayennepeper als voedingssupplement in verschillende zaken vinden.

Groene thee
Heeft ook de mogelijkheid om je stofwisseling te verhogen. also has the ability to speed up your metabolism. Catechins, een soort anti oxidant wat vooral in groene thee zit, helpt je lichaam om vetopname vanuit voedsel tegen te gaan en de cellen die vet verbranden te stimuleren. Groene thee kan je ook helpen om je uithoudingsvermogen te verhogen waardoor je langer kan sporten. Maar groene thee is niet alleen goed als hulpmiddel bij het afvallen. Het is ook bekend dat het je cholesterol kan verlagen, je bloedsuikerspiegel in balans kan houden, je lever beschermt en het risico op kanker kan verlagen. De Universiteit van Maryland Medical Center adviseert om dagelijks 2 to 3 kopjes groene thee te drinken voor de vele gezondheids voordelen.

Appelazijn
Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat appelazijn de afbraak van vetten en koolhydraten verbeterd. Daarnaast reinigt appelazijn onder andere ook de darmen zodat deze weer optimaal gaan werken. Achtergebleven stoffen (bijvoorbeeld van voeding) die zich kunnen gaan ophopen, worden uit de darmen gespoeld. Op deze manier kan appelazijn ook bijdragen aan het verbeteren van de stoelgang. 3 keer per dag, een half uur voor de maaltijd een appelazijn drankje nemen zal je helpen bij het afvallen.

Leptine
Uit onderzoek is gebleken dat het hormoon leptine een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je hongergevoel en je stofwisseling. Leptine is het natuurlijke gewichtscontrole mechanisme van je lichaam. Leptine doet twee dingen in je lichaam: Het zorgt ervoor dat je weet wanneer je verzadigd bent. Hoe meer leptine je lichaam aanmaakt, hoe minder honger je hebt. Het zorgt voor een versnelling of vertraging van je stofwisseling. Hoe meer leptine, hoe sneller je stofwisseling. Je kunt de leptine gevoeligheid verhogen door sporten en het eten van voornamelijk gezonde koolhydraten van groenten en gezonde vetten zoals bij vis, groene groenten, avocado en olijfolie.

Dit waren maar een paar hulpmiddelen om je strijd tegen het gewicht een duwtje te geven. Maar de beste methode is die van de profeet vrede zij met hem. Deze heeft gezegd ” de zoon van Adam vult geen slechter vat dan zijn maag”. “Een aantal hapjes is voldoende voor een mens om te overleven. Laat degenen die kracht willen verkrijgen om arbeid te verrichten een derde van zijn maag vullen met voedsel, een derde met water en een derde leeg laten om het ademhalen te vergemakkelijken.” Tirmidhi