8Nederlandse dermatologen waarschuwen voor het conserveringsmiddel Methylisothiazolinone dat in dagelijkse cosmeticaproducten is verwerkt. De huidartsen zien steeds meer patiënten met problemen door de stof. Patiënten hebben last van een zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem.

Dat meldt het journalistieke onderszoeksprogramma van de NCRV, de Altijd Wat Monitor. De problemen komen voor voor bij crèmes, maar het conserveringsmiddel zit ook in make-up, shampoo, zeep, schoonmaakmiddelen, wasverzachters en billendoekjes voor baby’s.

Dermatologen vertellen aan het programma dat de aandoeningen eerst vooral bij kappers en schoonmakers werden opgemerkt, maar nu ook steeds vaker bij de rest van de bevolking.

In juni werd het probleem al in Groot-Brittannië geconstateerd, maar gebeurde er in Nederland niets. Volgens de Nederlandse artsen komt dat doordat het nooit goed is gecommuniceerd. “We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat de consument dit niet weet.” Bron:nu.nl

Maar wie de samenstelling van commerciële schoonheidsmiddelen leest, komt al snel tot de conclusie dat ze vergeven zijn van chemische bewaarmiddelen, additieven, kleurstoffen en kunstmatige geurstoffen. Hoewel weinig mensen hierbij stilstaan, is het wel degelijk mogelijk om zich op een andere, meer natuurlijke manier te verzorgen. Stap dus van deze chemische producten af en bereid je eigen natuurlijke cosmetica! Hier zijn alvast wat recepten.

Basis klei masker om de huid te verzachten en reinigen:
1 theelepel witte ghasoul
Een beetje rozenwater. Deze producten samen mengen. Net zoveel rozenwater toevoegen totdat het geheel een smeuige pasta is. Dit mengsel op je gezicht opbrengen en 20 tot 30 min. Wachten. Daarna het geheel met lauwwarm water afwassen.

Gezichtsreiniger en verfrisser:
3 kopjes gedistilleerd water
1 theelepel salie olie
1 theelepel rozenolie
1 theelepel muntolie
Meng alle ingredienten en breng dit aan op je gezicht met behulp van een wattenschijfje. Je kunt je gezicht hiermee behandelen voor je gaat slapen. Je hoeft het dan niet af te spoelen.

Zachte gezichtsscrub:
½ kop havermout
¼ kop poedermelk
1 theelepel maismeel
Klein beetje gefilterd/bron water
Meng alle ingrediënten in een kom. Neem er voldoende uit voor 1 behandeling. Dit meng je met een beetje water totdat je een smeuïge pasta hebt. Breng de pasta met de vingers aan op je gezicht en masseer hiermee je gezicht in ronddraaiende beweging. Daarna goed spoelen. Je kunt de pasta ook voor 20min. op je gezicht laten rusten zodat je meteen een masker hebt. Deze scrub is voor alle huidtypen te gebruiken.

Rijke en royale gezichtscreme:
Deze creme is heel vol en rijk van structuur en geschikt voor alle huidtypen behalve de vette huid. Met deze ingrediënten maak je maar een kleine hoeveelheid creme maar het gaat lang mee. Je kunt de creme in een glazen pot bewaren.
2 eetlepels amandelolie
2 theelepels rozenolie
1 1/2 theelepel bijenwax
1 eetlepel rozenwater
1 vitamine E capsule (dit is optioneel)
10 druppels lavendelolie
5 tot 10 druppels ylang ylang olie.

Deze recepten zijn niet alleen goed voor je huid maar het is ook leuk om te maken. Heb jij nog leuke recepten?