7In mijn praktijk heb ik in de afgelopen jaren vaak mensen behandeld die zich niet gelukkig voelen. Vaak is dat een gevoel waar geen oorzaak voor is. Naast de behandeling met hijama of kruiden vraag ik ze vaak ook om 1 maal in de week positieve zaken op te schrijven en daarvoor Allah te gedanken door Alhamdulilah te zeggen. Want Allah swt zegt “Houd je dus vast aan datgene (nl voldoening) ik jou heb gegeven, en behoor tot de dankbaren” (Al A’raaf 7:144). Ik vind het persoonlijk leuk als wetenschappers zaken uit de Koran ondersteunen.

Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat dankbare mensen:
• Meer positieve emoties hebben, voldoening in het leven voelen, vitaal en optimistische zijn
• Minder stress of depressieve klachten hebben en meer in staat zijn om compassie te voelen voor anderen.
• Vrijgeviger en behulpzamer zijn voor anderen.
• Meer met hun geloof bezig zijn
• Minder waarde hechten aan materiele zaken
• Doelmatiger zijn en hun persoonlijke doelen succesvoller najagen.
• Meer bewegen, minder lichamelijke en psychische klachten hebben en zich gezonder voelen

Hieronder lees je de 5 krachtige oefeningen om meer dankbaarheid te voelen:

1. Houd een dankbaarheids dagboek bij
Schrijf minimal 1 maal in de week alles op waar je de afgelopen week dankbaar voor was. Volgens onderzoek door Professor Robert A. Emmons, Universiteit van Californie, is naar voren gekomen dat degenen die dit doen, meer levensvreugde hebben, optimistischer en gezonder zijn. Een greep uit mijn dagboek. De lezing over hijama in het Erasmus MC is goed gegaan waarbij ik ook veel zusters heb mogen ontmoeten die geneeskunde studeren. Ik ben daar dankbaar voor omdat wij deze toekomstige artsen hard nodig hebben. Ik ben dankbaar dat mijn dierbaren en ik de storm zonder kleerscheuren zijn doorgekomen.

2. Tel je zegeningen
Overpeins je dag voor je gaat slapen en benoem 5 dingen waarvoor je dankbaar bent en zeg alhamdulilah. Emmons heeft 2 groepen van 5 jongeren getest. Degene die bovenstaande oefening wel deden waren positiever, alerter, enthousiaster, wilskrachtiger en energieker.

3. Zie tegenslag als een kans om te leren en te groeien
Peuters zijn hiervan een perfect voorbeeld. Die beginnen met lopen, vallen, staan weer op en doen hetzelfde steeds weer opnieuw. Tot dat ze goed lopen en niet meer vallen. Dit alles hoort bij het leerproces van het lopen. Ook wij moeten beseffen en onszelf eraan herinneren dat fouten maken bij het leven hoort. Het leven is een groot leerproces en het heeft geen zin om constant aan gedane zaken te blijven hangen.

4. Verander negatieve gedachten in positieve gedachten
Vaak hebben mensen onbewust negatieve gedachten. Helaas zijn deze gedachten in staat om ook ons gevoel en gedrag negatief te beinvloeden. De kunst is dan om deze gedachten te transformeren in positieve gedachten. Vaak weten mensen niet hoe ze dit moeten doen. Aynsley Smith, directrice van het onderzoekscentrum van de Mayo Clinic heeft een handige tip die je ook kunt gebruiken. Zij had een simpele methode om haar sport studenten te trainen om op positieve gedachten prestaties te leveren. Ze vroeg haar studenten om met een soort stopwatch rond te lopen. Wanneer zij een negatieve gedachte hadden dan moesten ze op de stopwatch klikken. Dit triggerde hen om hun gedachten te veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *