1.De kracht van vergeven
Wanneer iemand ons heeft beledigd, onrecht of pijn heeft gedaan dan zijn er 2 manieren om met onze gevoelens om te gaan. Je kunt vergeven of wrok blijven houden. Vergeven wordt vaak gezien als een zwakte. Terwijl het tegendeel waar is. Vergeven en vergeten is nodig voor je eigen geluk en werkt depressie in de hand. Zolang je blijft vasthouden aan haat, angst, pijn en andere negatieve emoties staat dit je eigen geluk in de weg. Het loslaten van wrok bevrijdt je van negativiteit, waardoor meer positieve emoties deze ruimte kunnen invullen.

O gij die gelooft, volgt de voetstappen van Satan niet. Wie de voetstappen van Satan volgt die zal hij zeker onzedelijkheid en boosheid beyelen. En ware het niet door Allah’s genade en Zijn barmhartigheid voor u geweest, dan zou niemand uwer ooit rein zijn geworden, maar Allah reinigt wie Hij wil. Allah is Alhorend, Alwetend. En laat hen, die rijkdommen en overvloed onder u bezitten niet ophouden te geven aan verwanten en behoeftigen en hun die hun huizen terwille van Allah hebben verlaten. Laten zij vergeven en over het hoofd zien. Wenst gij niet dat Allah u zou vergeven? Allah is Vergevensgezind, Genadevol. Koran 24.21-22

2. Behandel iedereen met vriendelijkheid
Vriendelijkheid is niet alleen besmettelijk, het is ook bewezen dat dit je gelukkiger maakt. Wanneer je aardig bent voor anderen produceren je hersenen feel good-hormonen en neurotransmitters zoals serotonine.

3. Zie je problemen als uitdagingen
Als je geconfronteerd wordt met problemen dan is de kans groot dat je een negatieve interne dialoog hebt. Het best is om deze interne dialoog te direct te stoppen als jij je hiervan bewust wordt. Je kunt deze interne dialoog beter veranderen iedere keer dat je een ‘probleem’ hebt. Zeg liever tegen je zelf “oke, dit is weer een uitdaging waar een oplossing voor moet komen”. Je zult zien dat je dan anders tegen problemen gaat kijken.

4. Lees surat Doha
Nadat de profeet vzmh een lange tijd geen openbaring had gekregen werd hij belachelijk gemaakt door de Mekkanen. De profeet vzmh begon zich toen somber te voelen. Toen is dit vers geopenbaard. Ik vind het persoonlijk heel mooi om te lezen dat wij niet moeten wanhopen en dankbaar moeten zijn omdat Allah swt voor ons heeft gezorgd en dat hij dit altijd zal doen.

5. Stop met piekeren
Als je veel piekert dan heeft de duivel een ingang voor zijn influisteringen. Dit leidt vaak verder tot negatieve gedachten waardoor je in een negatieve spiraal komt. Als dit gebeurt stop dit dan meteen! Zeg 3 maal:ik zoek mijn toevlucht bij Allah tegen de vervloekte duivel (a udhu bilahi mina sjaitaan rrajiem).

6. Hou een gezonde levensstijl aan
Het kan je zijn opgevallen dat sommige gewoonten van gelukkige mensen dezelfde zijn als van degenen die er een gezonde levensstijl op nahouden, bijvoorbeeld door op tijd je gebed te verrichten, voldoende beweging en gezond eten. Op het moment dat je dit doet, zullen gezonde gewoonten je stemming op een natuurlijke manier verbeteren, zelfs in stressvolle situaties. Gelukkige mensen zijn meestal gezonde mensen.

7. Geef jezelf een schouderklopje Op een negatieve manier naar jezelf kijken, hoort vaak bij gevoelens van depressie. Chagrijnig zijn, boosheid, op jezelf mopperen en onaardige dingen denken, liggen dan voor de hand. Stop daarmee en focus je op positieve zaken. Wij zijn dit binnen onze cultuur niet gewend en bescheidenheid is de norm. Maar vier je successen eens, hoe klein ook. Dan zie je dat er ook dingen goed zijn.

8. Pas op met suiker Je suikerspiegel heeft invloed op hoe je je voelt. Als je veel snelle suikers eet kan je suikerspiegel hevig gaan schommelen waardoor je het ene moment je goed voelt en energiek en het andere moment moe en lusteloos. Dit heeft dus te maken met je suikergehalte in je lichaam. Eet dus veel vezels.

9. Eet Talbina (gort)
Wederom is het verstandig om je suikerspiegel te reguleren en dit kan ook door regelmatig Talbina te eten. Een gezond ontbijt vanTalbina is bijvoorbeeld een goede start van de dag. Je hebt dan een voldaan gevoel en je krijgt een lading voedingsvezels binnen.
Aisha, moge Allah tevreden met haar zijn, adviseerde verdrietige mensen die een geliefde verloren maar ook zieken aan om talbina te eten. Ze leverde over “Ik heb de profeet vrede zij met hem horen zeggen: waarlijk Talbina ontspant het hart van de zieke, en verlicht depressie”. (Al Bukhari)

10. Laat je behandelen met hijama
Door de grote hoeveelheid toxische stoffen die ook onze hormoon huishouding in disbalans brengt is het nodig om je lichaam te reinigen. Hijama doet dit en het reset je lichaam als het ware naar de natuurlijke staat. Ook is hijama een sunnah en het volgen van de sunnah is aanbidding. Dit alles zorgt voor een positief effect op de mens.

Eén reactie

  1. Assalamu aleikum,

    Djazakillahu gairan voor deze nuttige bijdrage. Heeft u ook een recept van talbina? Ik heb geen idee hoe je dat maakt namelijk.

    Wassalamu ‘aleikum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *