In de praktijk worden wij dagelijks geconfronteerd met Moslims die Diabetes hebben. Tot mijn grote schrik ook steeds vaker jonge mensen. Wereldwijd blijven Diabetes cijfers stijgen. Maar liefst meer dan 350 miljoen mensen hebben deze ziekte en ook in Nederland groeien de cijfers. Binnen bepaalde bevolkingsgroepen komt het meer voor dan bij andere. Dat heeft te maken met een aantal factoren: genetische aanleg voor overgewicht en diabetes, culturele aspecten, voedingspatroon en veranderingen van levensstijl. Van de allochtone groepen in Nederland zijn het vooral de Turken, Marokkanen en Hindoestanen (met name die van Surinaamse afkomst) die vaker diabetes hebben dan de autochtone Nederlanders. De behandeling van diabetes en het leven met de aandoening is voor veel allochtone mensen moeilijker dan voor de autochtone diabetespatiënten. Dit leidt tot meer hartaanvallen, beroertes en een kortere levensverwachting.
Hoe vaak komt het voor?
De meest voorkomende vorm van diabetes onder allochtone groepen is type 2 diabetes, evenals bij de autochtone bevolking. De beschikbare cijfers over diabetes bij allochtonen zijn gebaseerd op de situatie in de grote Nederlandse steden. Bijna tien procent van de Nederlandse bevolking is van niet-westerse afkomst. In de grote steden in de Randstad vormen niet-westerse allochtonen 40% van het totaal.
• Turken en Marokkanen: boven de 45 jaar heeft 44% van de mannen en 26% van de vrouwen type 2 diabetes. Dat is ongeveer drie tot zes keer zo veel als het percentage blanke bevolking van die leeftijd. Meer Turkse en Marokkaanse vrouwen dan mannen hebben diabetes.
• boven de leeftijd van 70 jaar. Dit is voor een groot deel te verklaren door het meer voorkomen van obesitas bij deze groep vrouwen.
• Marokkaanse kinderen hebben een grotere kans op type 1 diabetes. Kinderen van Surinaamse en Turkse afkomst hebben juist weer minder risico dan kinderen van Nederlandse afkomst. Het is niet duidelijk waarom.
Bron: www.rivm.nl
Daarom is het belangrijk om deze ziekte op afstand te houden voordat je het hebt. Hoe jonger je hiermee begint hoe beter. Met de volgende leefstijl tips moet dit lukken zeggen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Zij stellen dat er 5 grote risicofactoren verantwoordelijk zijn voor deze welvaartsziekte. De wetenschappers volgden 10 jaar lang bijna 5000 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder. Uit die gegevens concluderen zij dat in 9 van de 10 gevallen één of meer van deze 5 levensstijlfactoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van diabetes.
Elke risicofactor kan op zichzelf diabetes veroorzaken. De onderzoekers denken dat door het verbeteren van 1 enkele levenstijlfactor, de kans op diabetes met 35% afneemt. Wie ze allemaal opvolgt, kan de kans op de ziekte zelfs terugbrengen tot nul
Deze tips zijn:
– Eet meer vezelrijke voeding met meervoudig onverzadigde vetten;
– minder transvetzuren eten en minder zetmeel- en suikerrijke voeding;
– niet roken of in ieder geval stoppen met roken;
– Gebruik kaneel. Recente studies laten zien dat kaneel de bloedsuiker spiegel kan stabiliseren. In 2003, is er in onderzoek naar boven gekomen dat de mensen met Diabetes type 2, die 1, 3 of 6 gram kaneel gebruikten hun glucose spiegels met 18 tot 29% verlaagden. Daarnaast verlaagde het totale cholesterol met 12 tot 26% ;
– het lichaamsgewicht omlaag brengen tot een BMI (Body Mass Index) van 25 of lager, of een taille-omvang van maximaal 88 cm voor vrouwen en 92 cm voor mannen. Met name overgewicht is de grootste boosdoener.
– Neem appelazijn. Met 1,5 eetlepel appelazijn per dag kun je de bloedsuikerspiegel met 42% verlagen;
– Gebruik olijfolie tijdens je maaltijden. Olijfolie helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren;
– Beweeg iets meer. Dit heeft een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Probeer in totaal zeker 30 tot 45 minuten per dag te bewegen;
– Slaap voldoende. Als je niet gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht slaapt, neemt het risico op het ontwikkelen van diabetes toe met 37 tot 88%;
– Eet noten. Een aantal onderzoeken toonde aan dat pistachenoten, amandelen en pinda’s een sterk positief effect hebben op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.