5Vandaag kreeg ik een vraag die mij aan het denken heeft gezet. Een nieuwe patiënte vroeg mij hoe lang ik als hijama therapeute een praktijk heb. Ik kwam er op dat moment achter dat, alhoewel ik al langer als hijama therapeute werk, dat ik over een paar weken mijn 4 jarig jubileum als praktijkhoudster mag vieren. Na 4 jaar is het ook tijd om terug te blikken en te bekijken wat er terecht is gekomen van mijn doelen.

Een van mijn doelen en missie bij het opzetten van mijn praktijk was; de sunnah van (al) hijama te doen herleven. Dit heb ik toentertijd ook als eerste op mijn website gezet. Na 4 jaar kan ik oprecht zeggen dat dit, alhamdulilah, aardig gelukt is. Toen ik begon met het praktiseren van hijama was deze mooie sunnah helaas vrij onbekend. Ik moest toen nog aan bijna iedereen uitleggen wat hijama is en motiveren om zich te laten behandelen. Nu is dat niet meer het geval. Veel mensen zijn bekend met deze mooie geneeswijze en praktiseren dit ook. Ondertussen hebben mijn collega’s en ik duizenden behandelingen uitgevoerd. Ook hebben wij inmiddels veel nieuwe hijama therapeuten opgeleid binnen het “Instituut voor hijama en cupping”.

Natuurlijk is dit niet vanzelf gegaan en hebben wij vele hobbels moeten nemen, alhamdulilah. Maar het pad richting je doelen is nooit zonder hobbels en tegenslagen. Veel mensen raken van hun pad af bij tegenslag. Bij het afraken van het pad kun je zwak worden in het behalen van je doelen. Vaak denken wij (Moslims) dan “Allah swt heeft dit vast niet voor mij voorbestemd, anders was het wel zonder problemen gelukt”. Dit is een fatalistische houding die mijn collega’s in de gezondheidszorg vaak hekelden en waarvan zij denken dat dit bij een Islamitische denkwijze hoort. Niets is minder waar. De profeet saws zei “Wees enthousiast en gepassioneerd in uw verlangen naar alles dat voordelen voor u heeft, en zoek de hulp van Allah swt en wees niet zwak, incompetent en een mislukking.” (Sahih Bukhari and Muslim)

Fatalistisch denken en handelen is:

1. Denken dat zaken voorbestemd zijn dus zelf geen actie ondernemen

2. Negatief en pessimistisch zijn over het zoeken naar oplossingen bij problemen

3. Niet geloven in de wetten van oorzaak en gevolg

4. Je slachtoffer van externe oorzaken voelen.

5. Verantwoordelijkheden buiten je zelf leggen en niet reflecteren op de eigen verantwoordelijkheid in de situatie.

6. Passief zijn in het leven en geen stappen ondernemen om doelen te zetten.

De waarheid is dat tegenslagen ook een onderdeel van het proces zijn. En de kunst is dan om toch weer door te gaan en niet verder van je pad afdwalen. Het is juist de kans om het proces te overdenken, fouten te analyseren, gedrag en acties te verbeteren. Het verrichten van tauba is een soortgelijk concept. Het is het overdenken van zonden en de intentie hebben om verkeerd gedrag te veranderen in goed gedrag. Het doel is om zonden niet meer te begaan. De psychologische, spirituele en fysieke dynamiek is bijna hetzelfde.

Het stellen van doelen en deze uitvoeren is een aspect van het dagelijks leven die je motiveert, zelfvertrouwen en voldoening geeft wanneer het doel behaald is. Het geeft je houvast en zorgt ervoor dat je vooruit komt in het leven. Sommigen denken dat het leven van dag tot dag een Islamitische levensstijl is. Niets is minder waar. Het plannen en stellen van doelen is juist sunnah. De Koran zegt ” En dat de mens niet meer kan krijgen dan hetgeen waarnaar hij streeft.

En dat zijn streven spoedig zal worden opgemerkt; Dan zal hij er volledig voor worden beloond.” (Qur’an 53:39 ). Als onze profeet saws niks plande en geen (goddelijk) doel had dan was er geen overwinning geweest van de Islam. Hier zijn tal van voorbeelden van en te veel om nu te benoemen.

Sommige Moslima’s denken dat het stellen van doelen niet relevant is voor hun, omdat ze thuis blijven om de kinderen op te voeden. Terwijl dit de meest moeilijke taak op aarde is en wij meer invloed op anderen hebben dan de mannen. Wij hebben invloed op onze kinderen en op onze mannen. En juist daarom is het belangrijk om doelen te stellen die te maken hebben met je gezin maar ook met je geloof, gezondheid en andere belangrijke zaken.

Ik ben benieuwd naar jou doelen en zou het leuk vinden om ze te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *