1In onze praktijk krijgen wij vaak patiënten met klachten die lijken op sportblessures. Knieblessures, rugpijn, tennisellebogen – het zijn allemaal aandoeningen van het bewegingsapparaat waar niet alleen sporters door uit de running raken, maar vrijwel iedereen die het overkomt. Röntgenonderzoeken, CT-scans, MRI’s, steroïden, opereren en een nieuw gewricht plaatsen zijn dan conventionele behandelingen, met wisselend succes en vaak met onacceptabele bijwerkingen.

Soms komt dit door overbelasting of een val. Bindweefselstructuren als pezen en banden kunnen maar tot op zekere hoogte gerekt worden. Daarna breken of scheuren ze. Als een band verder wordt opgerekt dan zijn natuurlijke proporties, blijven sommige vezels permanent opgerekt, zoals bij een overrekt elastiek. Door de constante verlenging en door scheuren raakt het gebied vervolgens chronisch verzwakt.

Hijama is een bekende therapie als het gaat om spierspanning verlaging en pijn vermindering. De behandeling haalt niet alleen de toxines en de blokkade weg maar stimuleert ook de biochemische sensoren die ontstekingsremmende signalen versturen naar de spiercellen. Daarnaast stimuleert hijama de aanmaak van mitochondria (energiecentra van cellen), die een belangrijke rol spelen bij genezing. Hierdoor worden spieren sterker gemaakt, wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd, vermindert pijn, en de stabiliteit en werking van gewrichten verbeterd. Ook worden stijve, stramme spieren wat zachter gemaakt.