3Van de week was ik op bezoek. Tijdens het gezamenlijk koken zocht de gastvrouw tussen haar kruiden naar peper. Opeens pakte zij een potje met pure Saffraan draadjes met de opmerking “o, heb ik dit ook nog”? Ze keek er naar en gaf het aan mij. Ze zei daarbij: wil jij dit hebben? Jij bent toch gek op dit soort kruiden? Natuurlijk was ik er heel blij mee. Ik weet dat de waarde van Saffraan hoger ligt dan goud. Omdat de gastvrouw mij heel glazig aan keek bij mijn reactie, voelde ik mij verplicht om uit te leggen wat ze zojuist had weggegeven.

Saffraan zijn de stampertjes van de saffraankrokus en wordt al lang in Arabische landen geteeld. De saffraankrokus komt niet in het wild voor. Safra betekent in het Arabisch ´geel´. Er zijn 160.000 krokusbloemen nodig om een kilo saffraanpoeder te maken. En de draadjes worden met de hand geplukt. Omdat het zoveel moeite kost om saffraan te kweken is het een duur kruid; 10 keer zo duur als vanille.

In Saffraan zit veel mangaan, ijzer,magnesium, fosfor en koper. Het bevat ook veel vitamine C en B6. Een kilo saffraan wordt geprijsd tussen de 30.000 en 40.000 euro en is daarmee vergelijkbaar in prijs met goud. Omdat Saffraan zo duur is wordt het, zoals bij veel kruiden, vervalst.
Veel Marokkanen gebruiken kleurstof in zakjes om hun eten te kleuren. Ze noemen deze kleurstof ook Saffraan. Helaas is deze kleurstof ontzettend ongezond en veroorzaakt in tegenstelling tot de echte Saffraan, heel veel gezondheidsklachten w.o kanker etc..

Medicinale kracht van saffraan
Saffraan is een afrodisiac, een antidepressiva en een antioxidant. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verschillende hersenfuncties ondersteunt. Het doet het geheugen beter werken en de leerfuncties worden beter. Het is ook een anticarcinogeen, wat betekent dat het kanker bestrijdt. Leeftijds gerelateerde staar wordt voorkomen of uitgesteld door het eten van saffraan omdat er zoveel antioxidanten in zitten die vrije radicalen bestrijden. Saffraan staat bij wetenschappers bekend als anti-mutageen wat betekent dat het mutaties voorkomt. Saffraan werd in de traditionele geneeskunde gebruikt om maagpijn en galstenen tegen te gaan. Het werd ook gezien als middel om het bloed soepeler te laten stromen.

Saffraan bij menstruatieproblemen
Saffraan is traditioneel bekend om zijn goede werkingen tegen menstruatieproblemen. Het bevordert de menstruatie en kalmeert de baarmoeder. Het wordt daarom ingezet tegen pijnlijke menstruatie en het uitblijven van menstruatie.

Wetenschappelijke bevestiging van traditionele wijsheid
Wetenschappelijk onderzoek heeft de medicinale werkingen van saffraan zoals die eeuwenlang traditioneel is gebruikt, met bewijzen ondersteund. Het kruid werkt om kanker te bestrijden en is goed voor betere ogen. Crocine, evenals safranal en picrocrocine hebben antioxidanteigenschappen waar de ogen wel bij varen. Ook is aangetoond dat deze drie fytonutriënten kankertumors binnen dringen en daar een proces in gang zetten waardoor de kankercel ophoudt te bestaan. Safranal en crocine hebben aangetoond dat ze als natuurlijke antidepressiva werken.

Overige medicinale werking
Nog niet genoemde ziekten waarvan is vast gesteld dat saffraan goed helpt bij het genezen zijn astma, aderverkalking en kriebelhoest. Saffraan wordt soms in combinatie met andere kruiden gebruikt om indigestie, flatulentie, hoest, slapeloosheid en kaalheid te bstrijden. Omdat aderverkalking het begin kan zijn van vele hart- en vaatziekten werkt saffraan daar ook preventief tegen.

Islam en Saffraan
Saffraan wordt ook binnen de Islam gewaardeerd. De profeet vzmh heeft meerdere malen over Saffraan gesproken. Ibn Kathir vermeld de volgende hadith. “De boodschapper van Allah vzmh zei:’’ Allah heeft het paradijs gebouwd, het bestaat uit bouwstenen van goud en zilver, zijn cement is zuivere muskus, de grond is saffraan en het grind bestaat uit parels’’.

De Profeet vzmh verbood om in de maand Moeharram kleding te dragen die met saffraan of zoiets dergelijks geverfd waren. Deze hadith is door Al-Boechari overgeleverd. En de reden hiervoor is, dat saffraan de geur van de ziel versterkt en de seksuele gemeenschap bevordert – en seksuele gemeenschap was gedurende de Moeharram verboden.

Waarlijk de Profeet beval olijven en saffraan aan bij pleuritis en hij zei dat olijven de geneesmiddelen van de armen waren.

Het is gezond om het hoofd van het kind te scheren en hierna in te smeren met saffraan. Het is voorgeschreven om goud of zilver gelijk aan het gewicht van het haar weg te geven als liefdadigheid. Dit hoeft niet gedaan te worden door het haar te wegen als dit te moeilijk is. In dit geval is het genoeg om het gewicht te schatten en de waarde in geld te geven dat gelijk is aan goud of zilver. (bron: al Yaqeen).

Saffraan wordt ook tijdens roqya behandelingen gebruikt op diverse manieren. Je kunt er mee wassen of ervan drinken.