2Toen ik een tijd geleden in de psychiatrie werkte, heb ik verschillende onderzoeken mogen lezen waarbij een vitamine D tekort een reden kon zijn van psychische klachten. Als een Moslima die de hijab draagt had en heb ik een grotere kans op een vitamine D tekort. Dit heeft mijn interesse gewekt naar dit onderwerp. Helaas zie ik in de praktijk vaak vrouwen die niets over dit onderwerp weten maar wel de symptomen hebben van een vitamine d tekort. Of soms weten ze het wel maar hoor ik “ach het is maar een vitamine”. Niet wetende dat een tekort grote klachten kan geven.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de botaanmaak en in de werking van bepaalde spieren. Vroeger kwam rachitis of Engelse ziekte nog wel eens voor. Dit was een skeletaandoening ten gevolge van onvoldoende botgroei, veroorzaakt door een tekort aan vitamine D en calcium. Daarnaast wordt een laag vitamine D gehalte o.a. in verband gebracht met bepaalde vormen van kanker, MS, auto immuunziektes, hart en vaataandoeningen, schizofrenie, depressies, haaruitval en moeheid.

Vitamines krijgen wij in principe binnen via de voeding. Vitamine D is wat dat betreft afwijkend. Want deze wordt vooral onder invloed van UV-B straling uit zonlicht in de huid aangemaakt. In Nederland heeft de zon alleen maar in de periode mei tot en met augustus genoeg zonkracht om vitamine D in de huid aan te maken. De hoeveelheid vitamine D die in de huid wordt aangemaakt, wordt ook nog eens verminderd door het dragen van lichaams bedekkende kleding, het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge factor, het hebben van een donkere huid en een hoge leeftijd. Dit heeft als gevolg dat bijna iedereen in Nederland, jong en oud, een groot deel van het jaar een te laag vitamine D gehalte heeft. In 2008 is er dan ook een nieuw advies in een rapport van de Gezondheidsraad verschenen over het suppleren van vitamine D. De conclusie is dat eigenlijk bijna iedereen in Nederland extra vitamine D zou moeten slikken.

Medische richtlijnen
Helaas hanteren veel huisartsen prehistorische waarden als het om vitamine D gaat. De vastgestelde ondergrens die o.a. door het UMC Groningen wordt gehanteerd is 80nmol/l. Alle waarden onder deze ondergrens wijzen op een vitamine D tekort, ook al hanteren veel artsen 50 nmol/l als ondergrens. Dit is dus niet juist. Een gezond uitgangspunt is volgens moderne literatuur een waarde tussen de 125 en 175 nmol/l. Onderzoeken tonen aan dat mensen met deze waarden gezonder zijn dan mensen met een lagere waarde. Ook komt er tot wel 60% minder kanker, astma en chronische vermoeidheid voor bij mensen met een waarde boven de 125nmol/l.

Mijn advies is dan ook: Gebruik voortaan vitamine D!

Let op: Vitamine D mag niet zomaar worden geslikt door mensen met problemen aan hun lever of nieren, mocht je besluiten om zelfstandig vitamine D aan te vullen.